Ga naar de mobiele website
^ Top

Vlaamse meerderheid heeft akkoord over verbod op onverdoofd slachten

Borgerhoff
De Vlaamse meerderheid heeft een akkoord over onverdoofd slachten. Vanaf 2019 mogen schapen enkel nog na bedwelming worden afgemaakt. Volgens het rapport van Piet Vantemsche zou het vooral voor de joodse gemeenschap moeilijk liggen dat kleine dieren enkel nog na bedwelming mogen worden geslacht. "Joden zullen zich hier wél bij neerleggen", meent Michael Freilich van 'Joods Actueel' echter. Michel Vandenbosch van GAIA is naar eigen zeggen ontroerd door het akkoord. "Ik kan het bijna niet geloven", zegt de voorzitter.

Het akkoord komt er na een overlegronde van Piet Vanthemsche, de voormalige topman van de Boerenbond. Kleine dieren, zoals schapen, zullen enkel nog na bedwelming met een masker mogen worden geslacht. Het gaat om elektronarcose, een vorm van bedwelming die er niet toe mag leiden dat het dier door de verdoving sterft.

Voor grote dieren, zoals runderen, staat die techniek echter nog niet op punt. Voor hen wordt er gekozen voor de zogenaamde post-cuttingmethode. Dat wil zeggen dat het dier wordt geslacht en daarna meteen verdoofd met een slachtpin. Tegen 2019 moet er een decreet zijn om dit in te voeren. Of dat lukt, valt af te wachten. De joodse gemeenschap aanvaardt die elektronarcose immers niet. De moslimexecutieve zou wel voor het plan te vinden zijn.  

"Dit is een heel belangrijke stap voorwaarts", zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum, die alles op alles zette om er een totaalverbod door te krijgen. "Bijna alle schapen worden vandaag onverdoofd geslacht, dat zal binnenkort niet meer mogen. Belangrijk aandachtspunt is dat er voor runderen en kalveren uiteindelijk ook zo'n verbod zal gelden. Voor die dieren wordt nog gewacht tot de technologie op punt staat. Dat mag geen afstel worden."

"Joden zullen akkoord over onverdoofd slachten aanvaarden"

"Voor joden is het belangrijk om de wet te respecteren. Als er een akkoord is, dan gaan we ons daar dus uiteindelijk wel naar schikken. Het is niet aan ons om onze wil op te leggen", meent Michael Freilich, hoofdredacteur van 'Joods Actueel'.  

Of sommige joden niet naar clandestiene slacht zullen grijpen? "Nee", denkt Freilich. "Er zal worden bekeken of er vanuit het buitenland kan worden ingevoerd. Sommigen zullen misschien zelfs gewoon geen vlees meer eten. We begrijpen ook dat door wantoestanden bij andere religies en in de reguliere slacht - kijk maar naar Tielt - de bezorgdheid leeft. Maar bij koosjer slachten wordt het dier met veel respect behandeld. Zo wordt het bij het slachten altijd van andere dieren afgeschermd. De slacht gebeurt ook in één beweging, zodat het dier geen pijn voelt", aldus Freilich.  

Waarom bedwelming voor sommige joden dan een probleem kan stellen? "Volgens voorschriften mag een dier niet beschadigd worden", vertelt Freilich. "Maar er zijn heel veel strekkingen. Er speelt ook een politiek aspect mee. Als je als rabbijn zegt dat het mag, dreig je als te laks bestempeld te worden en verlies je invloed."

Naar Wallonië?
De joodse gemeenschap moet volgens Freilich nu al nadenken over wat ze zal doen als het verbod er komt. "Gaan we in dat geval voor koosjer slachten naar Wallonië, waar het wel nog kan? Het gaat slechts om een beperkt aantal van 630 dieren per jaar, een aantal dat nauwelijks impact heeft op slachten bij ons. Ook invoer vanuit andere landen, zoals Nederland, kan een optie zijn."

Freilich houdt wel een slag om de arm. "We hebben het voorstel nog niet bestudeerd. Mogelijk voorziet het in andere oplossingen. Pinkhas Kornfeld, de voorzitter van de Europese raad voor Koosjer Slachten, opperde om misschien geen vlees meer te eten."

"We begrijpen de bezorgdheid die er leeft in Vlaanderen over dierenwelzijn", besluit Freilich. "Mogelijk bestaat er een verkeerd beeld over koosjer slachten vanwege wantoestanden die opduiken bij niet-koosjer slachten. Wij gaan in elk geval niet beginnen clandestien te slachten. We willen duidelijk stellen dat we loyale burgers zijn. Als de wet er komt, zullen we ons aan de wet houden, al zal het niet ter harte zijn vanwege de problemen die ze doet ontstaan."

Hoed af

Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie GAIA is naar eigen zeggen ontroerd door het akkoord over een verbod op onverdoofd slachten. "Ik kan het bijna niet geloven", zegt de voorzitter. Hij had naar eigen zeggen heimelijk op een akkoord gehoopt, maar het toch niet verwacht. Dat het pas van kracht wordt in 2019 vindt hij geen bezwaar. "Er moet tenslotte nog een decreet worden geschreven en gestemd in het parlement, we moeten realistisch zijn", aldus Vandenbosch.
    
Voor runderen zal een echte oplossing nog langer op zich laten wachten. "Post cut stunning is natuurlijk maar een tussenoplossing. Ik hoop dat er snel een betere methode beschikbaar wordt, maar die wordt nog volop onderzocht aan de universiteit van Bristol. Uiterlijk in 2020 zou de pre cut stunning toch moeten kunnen worden ingevoerd. De moslims kunnen leven met die vorm van verdoving, omdat ze omkeerbaar is. Het hart van het dier blijft kloppen, waardoor het nog in leven is als het wordt gekeeld."
    
Hoed af voor minister Ben Weyts en bemiddelaar Piet Vanthemsche, besluit Vandenbosch.


Ook de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) is opgetogen dat er een oplossing werd gevonden voor het onverdoofd slachten. "Wij zijn hier steeds vragende partij voor geweest, zowel via ketenoverleg als via individuele contacten", luidt het. De sectorfederatie belooft het eindverslag "zo snel mogelijk te bestuderen", en zal dan nagaan op welke manier deze beslissing zo vlot mogelijk in de praktijk uitgewerkt kan worden.

FEBEV wil Piet Vanthemsche uitdrukkelijk bedanken voor zijn rol van onafhankelijk bemiddelaar. De nationale sectorfederatie roept ten slotte de Brusselse en Waalse regering uitdrukkelijk op om tot dezelfde beslissing over te gaan.

Michel Vandenbosch.
Photo News Michel Vandenbosch.
Meer over58 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Obi Williams

  @Narjiss Sabri Wat een mop, de slachters in stadhuis in Tielt waren voornamelijk allemaal zelf Moslim, en we hebben met onze eigen ogen kunnen zien hoe vredelievend ze met de varkens omgingen. Schande wat je hier komt verkondigen.

 • Lesley Huyens

  Waar zijn de reacties over de varkens in Tielt? Die beesten hebben een lijdensweg ondergaan die uren heeft geduurd. Dat mag blijkbaar maar als het over ritueel slachten gaat, dat is dan een schande. Aan al diegene die straks gaan genieten van een stuk varkensvlees, laat het jullie smaken en denk vooral niet aan de pijn dat dat dier heeft moeten ondergaan voor jullie genot. Maar zoals altijd zal mijn reactie weer niet geplaatst worden zeker?

 • Frida Lits

  Staartje krijgen me stenen beginnen gooien zeker stenen tijdperkvolk

 • Kurt Maes

  Als men over dieren praat moet je welk elk dier gelijk behandelen he. zelfde dan het geloof zou ik zeggen

 • Raf Vertongen

  Dus de runderen worden nog onverdoofd de strot overgesneden. Weyts ge moest u schamen

Meld een bug