Vier exemplaren van bedreigde walvissoort aangespoeld voor Canadese kust

In de afgelopen drie weken zijn voor de kust van Canada vier dode noordkapers, een bedreigde walvissoort, gevonden. Dat is ongeveer 1 procent van de totale populatie, schrijft The New York Times.

Het is niet bekend waar de dieren door zijn gestorven. Een van de walvissen is een vrouwtje, Punctuation, dat zeker acht kalveren heeft voorgebracht. Ze werd al 38 jaar door walvisexperts in de gaten gehouden. Een andere aangespoelde noordkaper is Comet, die ongeveer 33 jaar was en ook al kleinkinderen heeft.

De andere twee aangespoelde exemplaren zijn jonger. Mannetje Wolverine van negen jaar werd eerder deze maand al aangetroffen en bij Comet werd een vrouwtje van elf jaar gevonden. Alle dieren werden aangetroffen in de Golf van St. Lawrence, ten oosten van de staat Quebec.

Grote aderlating

Volgens het Amerikaanse New England Aquarium, dat de walvissen volgt, is het verlies van de dieren een grote aderlating. "Het verlies van geslachtsrijpe vrouwen is biologisch een groot verlies voor deze soort, die de afgelopen jaren een sterke bevolkingsafname heeft gekend."

In een recente studie is de dood van zeventig noordkapers onderzocht die tussen 2003 en 2018 zijn gerapporteerd. Van 43 walvissen kon de doodsoorzaak worden vastgesteld. Daarvan bleek 90 procent te zijn overleden door botsingen met schepen of doordat ze verstrikt waren geraakt in visnetten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yves Steenssens

    Hoe gaan we deze dieren beschermen tegen radionucliden(Fukushima ) en plastics ?-wel mooi dat de Canadese regering deze maatregelen neemt .

  • Jos Plessers

    Het "soort"mens krijgt elk dier onder.Goddank dat er meer dierenvrienden dan niet-dierenvrienden zijn.Alleen jammer dat de niet-dierenvrienden machtiger zijn