VIDEO: "Zo goed als zeker lynx in Vlaanderen"

(illustratiefoto)
AFP (illustratiefoto)
Er zijn sterke aanwijzingen dat naast de wolf ook de lynx zijn weg naar Vlaanderen heeft gevonden. Al jaren wordt er melding van gemaakt, maar eind vorig jaar werd het dier hoogstwaarschijnlijk voor het eerst gefilmd. Dat bevestigt Jan Loos van Landschap vzw na een bericht van TV Limburg.

De beelden werden op 3 november vorig jaar gedraaid door twee agenten tijdens een patrouille in Sint-Martens-Voeren, in de provincie Limburg. "Zij hebben toen een dier gefilmd dat alle kenmerken vertoont van een lynx", bevestigt Loos. De beelden zijn echter vanop een vrij grote afstand genomen en de kwaliteit is ook niet al te best. "We hebben ze dan ook laten analyseren door internationale experts en die zeggen allemaal hetzelfde: dat het om een lynx zou gaan."

Honderd procent zekerheid is er dus niet, maar Loos is toch overtuigd. "Al 25 jaar zijn er verhalen van mensen die dit dier - dat omwille van zijn schuw gedrag ook het spook van het bos wordt genoemd - hebben waargenomen", klinkt het. "Nu is er tenminste een visueel bewijs."

Jan Loos wijst erop dat dit dier leeft in een gebied dat tussen de 100 en 1.000 vierkante kilometer bestrijkt. "Een enorm gebied. Het kan dus best dat zo'n lynx die in de Ardennen of de Eifel woont, eens de grens met Vlaanderen oversteekt om een ree te scoren." Door de afwezigheid van een lange staart, is het uitgesloten dat het om een wilde kat gaat, luidt het nog.

Landschap vzw heeft de website www.welkomlynx.be geregistreerd, waar vanaf woensdag meer informatie is terug te vinden over de lynx. Dat is een katachtig roofdier, van 80 à 130 centimeter lang, met bakkebaarden en gepluimde oren.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Van Dam

  Lodewijk Verborgt, ben je nu serieus? Wat is het volgende? "bomen geen hebben geen plaats in een ontwikkeld land?" o.O Er is maar 1 wezen waar er geen plaats voor is en dat is de mens want wij zijn nooit tevreden.

 • peggy peeters

  ik zie een konijn op het filmpje

 • valere vermeulen

  de kans dat je een lynx gaat zien is zeer klein die zijn enorm mensenschuw.

 • Lodewijk Verborgt

  Leslie Wilders dan hebben de jagers groot gelijk. Wilde dieren horen niet thuis in een ontwikkeld land. Wie de lynx of de wolf afschiet zou een premie moeten krijgen.

 • Alfons Thijs

  Dat had evengoed mijn manx kunnen zijn. Ik heb een F1 manx met veel lynx bloed en is net iets kleiner dan de Amerikaanse rode lynx.