VIDEO. Camera filmt hoe wolf Gust moet afdruipen voor stroomdraad

Er zijn exclusieve beelden opgedoken van de wolf die in Wauberg bij Peer wilde toeslaan aan een schapenweide. Maar de boer hing eerder die dag stroomdraad rond zijn weide, én een wilddetectiecamera. Met resultaat: wolf Gust kijkt beteuterd naar zijn prooi en moet afdruipen. 

Een schapenboer uit Wauberg kon zijn ogen niet geloven toen hij paasmaandag terugkeerde van een weekendje aan zee. De man was er vrijdag tussenuit getrokken met zijn gezin, maar wilde zijn 25 schapen en lammetjes niet achterlaten zonder maatregelen te nemen. “Hij kocht enkele rollen elektrische geleider om zijn weide van drie hectare af te spannen", zegt wolvenexpert Jan Loos. “De zoon des huizes had nog een trailcam in de kast liggen en richtte die op de vermoedelijk zwakste plek.”

Maar terwijl de familie die avond naar zee vertrok, besloot wolf Gust zijn slag te slaan. Op de beelden is te zien hoe hij tot zeer dichtbij de draad komt, maar wordt opgeschrikt. Na enkele minuten druipt hij af. 

Groot was de verbazing van het gezin toen ze maandag de beelden bekeken. Gust staat duidelijk zichtbaar geïnteresseerd aan de draad te loeren, maar moet afdruipen. Die nacht en de dagen nadien zijn er geen dode schapen gemeld, dus heeft de wolf intussen een wilde prooi gegrepen.”

Volgens Jan Loos is dit hét bewijs dat de voorziene maatregelen écht wel werken. “De perfecte illustratie van wat we willen bereiken: dat wolven zich toeleggen op wild en niet op schapen, maar dat lukt alleen als elke schapenhouder zijn verantwoordelijkheid neemt. Eén geleider op 15 cm boven de grond en één op 120 cm hoogte is voldoende.”

Wolf August
welkomwolf.be Wolf August8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Matthé

  de datum en het tijdstip al eens bekeken of de foto, ofwel oud nieuws of een straf verhaal om de groene visie nog maar eens te ondersteunen zonder enige zin voor realiteit,ondertussen worden er in duitsland,Frankrijk,Spanje ,Italie en Griekenland runderen en paarden in de stallen opgevreten...maar hier blijven we halsstarig ontkennen en de mensen wijsmaken dat de wolf enkel wild gaat eten,alsof die zonder medelijden allemaal moeten verdwijnen uit de natuur,van biodiversiteit gesproken?

 • ROBERT GERTS

  Mijn schapen? Wolf zou snel weg zijn! Zijn die nu zot? En nu? Beren loslaten? TOT er eensceen klein kind iets overkomt! Wat niet ongewoon is voor een hongerige wolf! Wat dan! Draad rond ons domein? Neen, 1 knal, en opgelost!

 • stefan Schietaert

  Voor mij blijft de vraag waarom die wolf in godsnaam hier nodig is. Het is toch alleen maar een kwestie van tijd totdat eens mens aangevallen zal worden, dat weet ondertussen toch iedereen...

 • Geert Tamsyn

  Zo simpel kan het zijn.

 • Frankske Uytenbroeck

  Ik snap het nut van die wolven toch niet goed hoor. What's next, terug beren introduceren? Want die leefden hier vroeger ook hé. En als het om die everzwijnen gaat: laat die maar afschieten door jagers. Heel dat fabeltje van een natuurlijk evenwicht tussen wolven en everzwijnen is onmogelijk, daarvoor zouden veel teveel wolven nodig zijn.