VIDEO. Bijzonder sociale tuimelaar voor Belgische kust gespot

Facebook/Hans Lowagie
Een dolfijn heeft vrijdagavond urenlang de show gestolen voor de kust van De Panne. Twee mannen die op zee aan het varen waren, spotten het bijzonder sociale dier en konden het fotograferen en filmen.

Volgens Focus-WTV bleef de dolfijn urenlang naast de boot van het duo zwemmen. Op het moment dat ze het zoogdier opmerkten, navigeerden de mannen met hun boot op zo'n 15 kilometer voor de kust van De Panne. Coast News Netherlands & Europe vermoedt dat het gaat om een uiterst bedreigde dolfijnensoort met een populatie van amper 170 dieren die enkel voor de kust van Schotland leeft. 

(Lees verder onder de foto)

Hans Lowagie

Jan Haelters, van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, sluit echter niet uit dat het een dier betreft dat normaal in de baai aan de Mont Saint-Michel in Frankrijk leeft. Daar woont een groep van ongeveer 400 dolfijnen. "Gezien de zeestromen is het dan relatief makkelijk om de afstand naar Belgische wateren te overbruggen", legt hij uit aan de VRT.

Nog volgens Haelters zwemt de tuimelaar al een tijdje voor onze kust rond. Omdat het dier alleen is, stelt het zich zo bijzonder sociaal op. "Die zoektocht naar gezelschap is typisch gedrag, ook al gaat het hier om een boot met mensen op."

Dolfijnen in de Noordzee zijn geen uitzondering, maar meestal gaat het dan om spitssnuitdolfijnen. Het dier dat vrijdag werd opgemerkt, dook waarschijnlijk voor onze kust op door het uitzonderlijk warme zeewater deze zomer. De afgelopen dagen werd in de Noordzee op sommige plaatsen 22,8 graden Celsius gemeten.

(Lees verder onder de foto)

Hans Lowagie

Eerder deze maand werd voor de kust van Nieuwpoort al een groep van 25 tuimelaars met kalfjes gespot. De dieren werden waargenomen op zo'n 37 kilometer voor de kust van de West-Vlaamse badplaats. Volgens onderzoekers is het erg uitzonderlijk dat zo'n grote groep dolfijnen opduikt in de Noordzee. Allicht waren de zoogdieren op zoek naar haring en makreel.

Hans Lowagie7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sara Louagie

  Prachtig hopelijk blijft die lieve schat leven en kan die mooi blijven Rondzwemmen he in onze Noordzee xxx love dolfijnen ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

 • ingrid mertens

  Prachtig dier Hopelijk vindt hij snel een kudde om bij aan te sluiten.....

 • Jan Verstrepen

  Dat beestje moet zeer goed oppassen want ze zullen proberen hem te vermoorden.

 • ingrid mertens

  Prachtige dieren Hopelijk

 • François Nuyts

  Laat ons hopen dat men dat dier met rust laat en hem (haar) weeral niet begint op te jagen .