Veulentje bleef 40.000 jaar perfect bewaard door permafrost

AP
Russische en Japanse paleontologen hebben een unieke ontdekking gedaan. In Oost-Siberië vonden ze een 40.000 jaar oud veulen dat al die tijd perfect geconserveerd is gebleven. Van vacht tot organen: het beest is in zeldzame conditie. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een goudmijn voor archeologen en paleontologen: de Batagai-krater in Oost-Siberië. Dit stuk land is ongeveer een kilometer lang en verzakt door het ontdooien van de aardbodem. Dit maakt dat er steeds meer fossielen kunnen worden opgegraven. Zo ook afgelopen maand, toen een team van onderzoekers vijf dagen aan de slag ging in de krater. En met succes.

"Dit veulen heeft geen beschadigingen aan de botten als de organen en zelfs de vacht is nog intact. Het is ongelooflijk bijzonder om dit te vinden", vertelt het hoofd van het Yakutia Mammoth Museum 
aan de Siberian Times.  Het dier heeft een schofthoogte van 98 centimeter en is destijds mogelijk verdronken. Het gaat om een zogeheten Lenskaya, een paardachtige die inmiddels is uitgestorven. 

En nu? Eerst wordt de inhoud van de maag onderzocht om meer te leren over het dieet van de dieren. Later wordt nog een autopsie uitgevoerd op het dier. 

AP18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • fons wielandt

  en binnenkort komen er bacteriën en virussen vrij die ze mee opgraven met alle gevolgen vandien !

 • Christine Laevers

  Ik ben geïnteresseerd in de doodsoorzaak. Misschien werpt die meer licht op een of andere natuurramp. Bovendien waren er 40.000 jaren geleden al mensen met dezelfde hersencapaciteit als wij. De maaginhoud zal wel niet veel opleveren qua zaadresten. Die kleine zoogde nog, denk ik.

 • Mohamed Halmaoud

  het ligt licht er nogal ligt en dan moet er nog ligt zijn.

 • Urbain Schotte

  Weer een mooie kans voor de wetenschappers om meer te weten te komen. Sommigen van hen zullen juichen : " en het ligt scheen in de duisternis !"

 • ingrid joosten

  Enerzijds eens met Filip Desmedt, maar ja, dan moeten we al de rest van de uitgestorven dieren ook de kans geven en zo'n mammoet in je achtertuin, ... ik weet het niet.