Verborgen camera toont hoe halal slachters schapen gruwelijk mishandelen

Gevoelige kijkers kijken beter niet naar dit filmpje met verborgen camerabeelden van een halal slachthuis in het Britse Yorkshire. Op de beelden is te zien hoe slachters schapen op het hoofd en het gezicht schoppen, ze bij de oren optillen en ze zonder verdoving de nek oversnijden.

Het Britse Voedselagentschap FSA is een onderzoek gestart naar de wanpraktijken in het slachthuis nadat dierenrechtenorganisatie Animal Aid verborgen camerabeelden verspreidde. De beelden zijn gruwelijk en schokkend. Een slachter springt op en neer op de nek van een schaap, een andere slaat ze op het hoofd terwijl het hele personeel in een lachbui uitbarst over een doodbloedend schaap.

Volgens de Britse wet moeten dieren eerst verdoofd worden vooraleer ze geslacht worden om zo onnodig lijden te vermijden. Voor Joodse en Islamitische slachthuizen wordt een uitzondering gemaakt, maar de methodes van deze slachters staan haaks op elke wet. Volgens de halal regelgeving moeten dieren immers snel gedood worden met een vlijmscherp mes. Bovendien mogen de dieren het mes waarmee ze gedood zullen worden niet zien en mogen ze ook geen getuige zijn van de dood van andere dieren. Al deze voorschriften worden door deze slachters met de voeten getreden.

Dieren die niet zijn verdoofd, moeten volgens de Britse wet minimum 20 seconden blijven liggen nadat de keel is overgesneden om zo te verzekeren dat de dieren het bewustzijn verliezen. In de Bowood-slachterij worden de dieren in 86 procent van de gevallen vroeger verwijderd, en soms zelfs al na één seconde. Bovendien waren er geen dierenartsen in de slachterij aanwezig, terwijl dat wel zo in de wet staat.

Ondertussen zijn de licenties van de slachters ingetrokken en voert de FSA een onderzoek. "Er is geen excuus voor de manier waarop de dieren in deze video worden behandeld. Daarom bestuderen we de beelden en het incident om te vermijden dat dit in de toekomst nog gebeurt", is te lezen in een mededeling van de FSA.

Een petitie tegen de slachting van dieren zonder verdoving heeft al 100.000 handtekeningen verzameld. Beroemdheden als Ricky Gervais en Brian May hebben ook hun schouders onder het project gezet. Volgens cijfers van de Britse Dierenartsenassociatie is het aantal rituele slachtingen zonder verdoving drastisch gestegen. Naar verluidt ligt de campagne van Moslims voor traditionele slachtmethoden aan de basis van een stijging van 60 procent.

"Er is geen excuus voor de manier waarop de dieren in deze video worden behandeld. Daarom bestuderen we de beelden en het incident om te vermijden dat dit in de toekomst nog gebeurt."

Mededeling van het FSA
Slachters snijden zonder verdoving de keel van de schapen door.
YouTube Slachters snijden zonder verdoving de keel van de schapen door.