Veel wespen deze zomer, en dat heeft ook één voordeel

thinkstock
De kans dat we in de tweede helft van de zomer veel last zullen hebben van wespen, is bijzonder groot. Er worden ongewoon veel koninginnen waargenomen, dus zullen er binnenkort een pak meer nesten zijn dan normaal. Eén voordeel: hoe meer wespen, hoe minder muggen en vliegen.

De waarschuwing komt uit Nederland. Daar heeft Nature Today vastgesteld dat er in het hele land opvallend veel koninginnen worden waargenomen. Het aantal waarnemingen van de gewone wesp (Vespula vulgaris) en de Duitse wesp (Vespula germanica) ligt dit jaar voor de periode van 1 januari tot en met 16 mei liefst vier keer zo hoog als het gemiddelde van de jaren 2012 tot en met 2016. Ten opzichte van vorig jaar zijn er zelfs zes keer zoveel waarnemingen.


Ook op waarnemingen.be zoemt het duidelijk al harder dan de voorbije jaren. "Als het over wespenpopulaties gaat, zijn Nederland en België erg vergelijkbaar", zegt Peter Berx van insectenmuseum Entomopolis. "En vier tot zes keer zoveel: dat is al de moeite."

Warm en droog

Opvallend is dat er niet alleen veel koninginnen worden gespot, maar ook veel darren (mannetjes). "Normaal gaan die mannetjeswespen dood voor de winter, nadat ze de koningin hebben bevrucht", zegt Peter Berx. "Maar dat is nu dus niet gebeurd. De verklaring is relatief eenvoudig, we hebben geen strenge winter gehad, en nog belangrijker: het was geen natte winter. Want wespen hebben een soort van antivries in hun lijf waarmee ze -10 tot zelfs -15 aankunnen. Maar van vocht krijgen ze schimmel en worden ze doodziek."

Een streng voorjaar had de wespenpopulaties nog kunnen uitdunnen. "Na de winter verdwijnt de antivries uit hun lichaam, als er dan een wat langere koude periode is, is dat nefaster voor wespen dan een koude winter. Maar op twee dagen na heeft het dit voorjaar niet gevroren, dat is te weinig om wespen uit te roeien."

Dat we last zullen hebben van wespen deze zomer staat dus zo goed als vast, al zal dat nog niet voor meteen zijn. "Pas vanaf augustus", zegt Berx. "Tot dan zijn de werksterwespen bezig om de nesten op te bouwen. Daarvoor hebben ze veel vlees nodig: vliegen en muggen. Daar zullen we de komende maanden dus minder last van hebben. Als de nesten opgebouwd zijn, vliegen de werksters uit. Je moet weten: van de larven krijgen ze in ruil voor het voedsel dat ze aandragen een soort zoet speeksel. Maar als er geen larven meer zijn, vliegen ze uit en gaan ze op terrasjes op zoek naar zoete spullen: cola, limonade, sapjes..."

Alleen het weer kan de verwachte overlast nog beperken. "Als er zich heftige buien voordoen met in korte tijd tientallen millimeters regen, dan kan het wespenbestand grote klappen krijgen", aldus nog Nature Today. Maar tot einde mei lijkt het alvast behoorlijk zomers te blijven.