Uniforme huisdiersticker moet dierenlevens redden: "Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk"

Dierenminister Ben Weyts wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdierensticker voor noodgevallen verspreiden. Zo'n sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de hulpdiensten in het geval van een brand ook de huisdieren kunnen redden.
RV Dierenminister Ben Weyts wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdierensticker voor noodgevallen verspreiden. Zo'n sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de hulpdiensten in het geval van een brand ook de huisdieren kunnen redden.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) lanceert een uniforme huisdiersticker die dierenlevens moet redden bij noodsituaties. Mensen kunnen de sticker op hun raam kleven om aan de hulpdiensten aan te geven hoeveel huisdieren ze hebben. Minister Weyts geeft steden en gemeenten nu de mogelijkheid in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid. De lokale besturen moeten dan enkel nog instaan voor de verdeling. 

"Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk", zegt Ben Weyts. 

Verschillende gemeenten maken nu al gebruik van een huisdiersticker. Daardoor zijn er heel wat verschillende stickers in omloop. Soms bestaan er zelfs verschillende varianten binnen dezelfde brandweerzone. Minister Weyts geeft alle Vlaamse gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker. 

"De Vlaamse overheid zal de drukkosten betalen voor alle steden en gemeenten", zegt Weyts. "Vele gemeenten keken op tegen de kosten, maar als gemeentebestuur moet je de sticker nu alleen verspreiden. Je maakt het de brandweer dan veel gemakkelijker om tijdens een interventie snel en efficiënt te opereren én je kan vele dierenlevens redden".
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dorien Corthouts

  Je hangt toch enkel een sticker als je dat zelf wilt. Als je hier problemen mee hebt hang er dan geen op he.

 • ingrid beckers

  Ik denk wel dat dit een zeer goede beslissing is van Minister Weyts, er zijn nog steeds huisdieren die niet buiten komen ,heb al lang zo een sticker ,hopelijk komt het overal zo.

 • ingrid beckers

  Ik denk wel dat dit een zeer goede beslissing is van Minister Weyts, er zijn nog steeds huisdieren die niet buiten komen ,heb al lang zo een sticker ,hopelijk komt het overal zo.

 • Benny De Keyzer

  Wat met een kat die via een kattenluikje naar buiten kan en misschien als zelf gevlucht is uit het brandende huis? Hoe kunnen die brandweermannen dat weten?

 • guy perain

  Misschien beter een sticker aan het raam met het exact aantal inwoners, zodat de brandweer weet of ze ook in de kasten en de kelder naar illegalen moet gaan zoeken??