Unieke beelden van school dolfijnen voor Belgische kust

VTM NIEUWS
Voor de kust van Nieuwpoort heeft de bemanning van het onderzoekschip Simon Stevin een groep van meer dan 25 tuimelaars gespot. Dat is vrij uitzonderlijk, want deze dolfijnen zijn in het Belgische deel van de Noordzee al enkele tientallen jaren uitgestorven.

Er leven wel nog tuimelaars in de noordelijke Noordzee nabij Schotland en ook een groep van ongeveer vierhonderd tuimelaars voor de kust van Bretagne. "Ik denk dat een deel van die groep tot hier gezwommen is", zegt Jan Haelters van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen aan VTM NIEUWS. "Tuimelaars kunnen per dag tot honderd kilometer zwemmen, maar dat ze via het kanaal tot voor onze kust komen, is heel uitzonderlijk."

Sociaal

De tuimelaars zwommen woensdagavond minutenlang mee in het zog van het onderzoeksschip Simon Stevin van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Ze kwamen ook dikwijls boven, de bemanning kon probleemloos beelden maken. "Tuimelaars zijn heel sociale dieren. Ze zoeken bewust contact met mensen", zegt Haelters nog.

Tuimelaars mag je niet verwarren met bruinvissen. Die leven wel in de Noordzee, maar zwemmen alleen of in kleine groepen, en ze laten zich zelden zien. Twee maanden geleden spotten wetenschappers vanuit een onderzoeksvliegtuig ook al een groep tuimelaars voor de Belgische kust. Mogelijk gaat het om dezelfde groep.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria Arens

  JOEPIE! SUPERLEUK.

 • ringo van der pulst

  Jaag die een rap terug naar frankrijk vooraleer ze al onze garnalen opfretten.Anders gaan ze weer goud kosten.

 • mich lee

  roland peeters, Bretagne ligt in Frankrijk he

 • Ronald Beintema

  Prachtig, de natuur!!! Voor mij blijft natuur gelukkig altijd boven 'cultuur' staan!!!

 • John Lachens

  Alle, Straks staken de Vissers.