Uitgeputte ijsbeer duikt 1.500 kilometer van natuurlijke habitat op in Rusland

De ijsbeer zwierf door de straten van Norilsk.
The Siberian Times De ijsbeer zwierf door de straten van Norilsk.
Inwoners van de Russische industriestad Norilsk konden hun ogen niet geloven toen ze een ijsbeer zagen rondzwerven. Het dier, afkomstig van een eiland in de Kara-zee, had er waarschijnlijk al een reis van zo’n 1.500 kilometer opzitten en was op zoek naar voedsel.

Bewoners van de buitenwijk Talnakh van Norilsk, een grote industriestad 300 kilometer ten noorden van de noordpoolcirkel, zagen hoe de ijsbeer ronddoolde en op zoek was naar voedsel. De ijsbeer kwam van de eilanden in de Kara-zee, in de Noordelijk IJszee, en is waarschijnlijk het schiereiland Taymyr overgestoken.

“Je kan zien dat de beer nergens bang voor is, zelfs niet voor vuur”, aldus een getuige aan de Siberian Times. “Als zo’n dier geen angst heeft, is dit gevaarlijk.” Eén video toont hoe de beer die in de buurt van een rivier op zoek gaat naar eten.

Irina Yarinskaya, fotografe van de krant Zapolyarnaya Pravda, nam foto’s toen de beer rondzwierf tussen het verkeer in de binnenstad. “Het beest heeft honger, kan nauwelijks zijn ogen open houden en is bijna niet meer in staat om te lopen”, aldus Yarinskaya. De fotografe zag ook de ijsbeer rondzwierf in een industriezone en rond een vuilnisbelt.

Volgens lokale media wordt het dier waarschijnlijk overgebracht naar de Royev Ruchei Zoo in de stad Krasnoyarsk, maar sommige bewoners pleiten om het dier onder verdoving terug te brengen naar zijn vertrouwde habitat.

Het is nog maar de tweede keer in meer dan veertig jaar dat in de stad een ijsbeer gespot wordt. De eerste keer was in 1977. Toen teisterde een hongerige en agressieve vrouwelijke ijsbeer de buitenwijken van Norilsk. Het dier moest worden doodgeschoten omdat de situatie te gevaarlijk werd voor de bewoners.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anatole De Cock

  Is dit niet verschrikkelijk. Dit uitgemergeld en uitgeput dier zoekt 1500 km ver naar voedsel om te kunnen leven. Het arme dier heeft toch ook recht op zijn voortbestaan hier op aarde. Wij mensen zijn alleen nog met ons eigen bezig en maken onverschillig alles rondom ons gewoon kapot en/of laten het creperen. Economische groei en jobs noemt onze moderne religie. Daaronder verhult zich een onverzadigbare hebzucht die bezig is met gans de planeet en alles wat leeft te vernietigen. Stop dit !

 • Anita Billen

  Triestig nieuws.

 • Johan Streulens

  De ijsberenpopulatie is nooit zo groot geweest in 50 jaar..! Mensenpopulatie groeit met "ieder" jaar het tienvoudige! Door de geschiedenis heen! De natuur territorium verdringende, bewust milieuvervuilende om eigen luxe..de natuur vergiftigende..wereldwijd! Niet enkel de ijsbeer "worden" wanhopig en radeloos! De wereld om je heen ZIJN radeloos! Mensen incluis! Migranten? Ijsberen gelijk!

 • danny buyse

  Het is hallucinant hoe steeds meer ijsberen de weg naar eten moeten gaan zoeken in de bewoonde mensenwereld. Nog een geluk dat ze hem niet hebben gedood zoals de vorige vrouwelijke ijsbeer.

 • De Waen Luc

  de ijsberenpopulatie is in 50 jaar nog niet zo groot geweest, doe wat research beste journalisten..en daardoor vergroot hun gebied.