Uitgemergelde olifant die moest meelopen in parade in Sri Lanka gestorven

Facebook
Een uitgemergelde olifant die afgelopen zomer mee moest lopen in een parade in Sri Lanka en gered werd nadat daar wereldwijd verontwaardiging over was ontstaan, is gestorven. Dat heeft de dierenrechtenvereniging gemeld die de alarmbel luidde.

De organisatie deelde in augustus een foto op sociale media van de 70-jarige Tikiri. Het dier moest 10 avonden op rij samen met nog een zestigtal andere olifanten meelopen in een kilometerslange parade naar aanleiding van het boeddhistische Peraherafestival in Kandy. In de drukte en het lawaai, tussen het vuurwerk en de rook.

Afgrijzen

Nadat wereldwijd met afgrijzen was gereageerd, meldde de organisator van het festival dat Tikiri niet meer deel hoefde te nemen aan de slotshow van de feestelijkheden.


Olifantenexpert Jayantha Jayewardene was opgelucht en omschreef de manier waarop het dier behandeld was als “onmenselijk”. “Het is duidelijk zwaar ondervoed en dichtbij de dood”, klonk het bij het Franse persbureau AFP. (lees hieronder verder)

Tikiti afgelopen zomer in de parade.
Facebook Tikiti afgelopen zomer in de parade.
AFP

De Thaise Save Elephant Foundation – die zich het lot aantrekt van Aziatische olifanten – meldde nu in een Facebookpost dat de oude olifant gestorven was. “Het lijden van Tikiri is voorbij”, klonk het. “Haar ziel is nu vrij. Er kan haar nu niets meer gebeuren. RIP lieve Tikiri. Kijk niet meer terug op deze wereld, die zo wreed was voor jou en je vrienden.”

In het wild kunnen Aziatische olifanten tot 60 jaar worden, maar in gevangenschap kan dat tot 80 jaar zijn. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Van West Yves

  De mens was u niet waardig. Rust zacht

 • PIETER ROGIERS

  @heidi: inderdaad. De manier waarop deze campagne is opgesteld getuigd van weinig kennis van de natuur- en dierenwereld. De situatie wordt verkeerd en dramatisch voorgesteld om u compassie te doen krijgen zodat u zo snel en zo veel mogelijk doneert, dat is de typische zelfverrijkingsactiek van dierenrechtenorganisaties.

 • Carine Van Bogaert

  Rust zacht lieve olifant en nu moet je al die verschrikkelijke dingen niet meer doen . Mensen kunnen zo verschrikkelijk zijn !

 • Rayan El Arami

  Ondervoed? Ja, maar daarom niet door zijn verzorgers. Wat niet wil zeggen dat ik het goedkeur dat hij nog in die stoet moest meelopen. Absoluut niet. Maar olifanten sterven nu eenmaal uiteindelijk de hongerdood. Als een olifant zijn tanden te ver afgesleten zijn door het taaie, harde voedsel dat ze van nature eten, groeit een nieuw stel dat al in het kaakbot klaar zit, naar voren en verliezen ze de oude. Maar dan kan maar X aantal keer...

 • Anonymous

  Hoe erg kan zoiets echt niet begrijpen wat ze dat beestje nog aangedaan hebben