Uil broedt per vergissing eendenei uit: “Een uilskuiken!”

De uil broedde het ei uit alsof het van haar was, alleen bleek het in werkelijkheid een eendenei te zijn.
Laurie Wolf De uil broedde het ei uit alsof het van haar was, alleen bleek het in werkelijkheid een eendenei te zijn.
Laurie Wolf, een Amerikaanse vrouw die in Florida woont, wist niet wat ze zag toen ze op een ochtend naar buiten keek: “Een uilskuiken!”. Uit een nestkast in haar tuin kwam niet alleen een volwassen uil maar ook een kuiken piepen. Alleen was het geen uilenjong, maar wel een eendenkuiken.

Een maand eerder had er zich een oostelijke schreeuwuil genesteld in de kast in haar tuin. Toen Laurie Wolf en haar man daar een maand later een pluizig eendenkuiken zagen verschijnen, wisten ze niet goed wat ze moesten doen. “Die twee zaten daar gewoon naast elkaar”, aldus Wolf. “Ik kan er nog steeds niet bij.”

Omdat de uil een roofvogel is die leeft van kleinere prooidieren zoals kuikens en muizen, besloot het koppel om advies te vragen aan een roofvogelexpert. Die bevestigde dat ze het kuiken maar beter uit het nestje konden halen. Vervolgens zou het naar een plaatselijk opvangcentrum gebracht worden, waar zijn overlevingskansen het grootst zouden zijn.

(Lees verder onder de foto)

Laurie Wolf

Broedparasiet

De expert verklaarde meteen hoe het kuiken in de nest van een uil kon terechtkomen. Het kuiken was namelijk een Carolina-eend, dat is een broedparasiet: vogels die hun eieren in nesten van andere vogels dumpen. Door eieren in meerdere nesten te leggen, vergroten zulke vogels de kans dat hun genen op een succesvolle manier worden doorgegeven. 

Of het jonge Carolina-eendje zijn avontuur met de roofvogel overleefde, is niet duidelijk. Toen Laurie Wolf het eendenkuiken uit de nest wilde halen, sprong het beestje er zelf uit waarna het naar een naburige vijver waggelde.

De Carolina-eend.
- De Carolina-eend.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.