Twee vliegen in één klap: in de grootste gevangenis van Servië zorgen criminelen voor geredde zwerfhonden

Gevangenen tijdens een training met de honden.
AP Gevangenen tijdens een training met de honden.
In de grootste gevangenis van Servië, in Sremska Mitrovica, zijn de dagen van sommige gedetineerden tegenwoordig gevuld met vrolijk geblaf, geknuffel en gelik. De gevangenis ten noordwesten van Belgrado heeft een dierenasiel voor zwerfhonden opgezet binnen de gevangenismuren en een groep gevangenen de opdracht gegeven om voor de dieren te zorgen. Een project met heel wat voordelen.

Het verhaal is deel van een project met de gemeentelijke autoriteiten om de resocialisatie van gevangenen te stimuleren en in één klap ook een groot dierenprobleem in de stad te helpen oplossen. Het idee is dat honden een positieve invloed hebben op de empathie van criminelen. 

Een twaalftal gedetineerden zet zich sinds de opening in november nu dagelijks in voor van de straat geredde honden: ze voeden de dieren, wandelen en spelen ermee, trainen hen onder het toezicht van professionele hondentrainers en poetsen hun hokken. “We doen alles wat andere baasjes met hun honden zouden doen”, zegt gevangene Radomir Djakovic. “Met dieren werken is geweldig.” De gevangenen kunnen certificaten verdienen die hen later kunnen helpen om aan de slag te geraken bij andere dierenasielen als ze vrijkomen. En de honden varen er ook wel bij. Ze krijgen liefde, worden goed verzorgd en worden getraind tot ideale adoptiehonden. “We zien die honden echt zo graag”, aldus Djakovic. “We hopen dat ze allemaal uiteindelijk een geweldige nieuwe thuis vinden.”

Voorlopig werken enkel criminelen die vastzitten voor lichtere misdrijven en ervaring hebben met honden in het gevangenisasiel. Op termijn wil de gevangenis bekijken in hoeverre zwaardere criminelen kunnen ingezet worden. “Het zou pas echt geweldig zijn als we zware misdadigers weer op het goede pad kunnen krijgen”, stelt directeur Aleksandar Alimpic. Het project krijgt steun van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). 

Een cipier bij het asiel.
AP Een cipier bij het asiel.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Noa Marien

  Mooi - prachtig opzet om deze gevangenen de liefde voor dieren bij te brengen... Iets zeer positief voor beiden!!!!

 • Febe Chapin

  Prachtig idee, misschien vinden ze hun menselijkheid terug.

 • valere vermeulen

  Geen slecht idee van die mannen en zo leren die gevangenen hoe trouw een viervoeter kan zijn.

 • Patrick Rasschaert

  dit is ook al in bepaalde gevangenissen van de US waar ze na strenge selectie van de kandidaten een puppy toegewezen krijgen met de bedoeling die puppy te socialiseren en op te leiden naar geleidehond onder begeleiding van trainers. Indien blijkt dat na korte tijd de gevangene te weinig tijd besteedt aan de verzorging,.. wordt de puppy afgenomen.