Twee nieuwe paardenstallen gesloten door rhinovirus

gettyimages.be
Nadat op een manege in Alken de afgelopen weken zes paarden zijn gestorven aan een agressieve variant van het rhinovirus, is de ziekte ook vastgesteld in twee andere stallen. Deze locaties in Heers en in Alken zijn voorlopig gesloten. Zij hadden begin februari contact met de eerst getroffen manege, waardoor allicht de besmetting is overgedragen, zo laat het Vlaams Paardenloket weten.

Vorige week had het Equi Focus Point Belgium een aantal ziektesymptomen gecontroleerd in paardenstallen waarvan de dieren in aanraking gekomen waren met de manege in Alken, waar nu al zes paarden zijn overleden aan het rhinovirus. Intussen is de analyse op de bloedstalen gebeurd, en is vastgesteld dat de dieren inderdaad ook besmet zijn met de spierverlammende ziekte.

De paarden hadden hoge koorts en eentje ook een blaasparalyse (verlamming). Daarom werd beslist om de twee nieuwe locaties te sluiten. Voorlopig zijn er volgens het Vlaams Paardenloket in andere maneges of boerderijen geen bijkomende maatregelen van quarantaine nodig, aangezien het virus alleen kan overgedragen worden door direct contact, en de tot dusver bekende besmettingshaarden nu al afgezonderd zijn van de rest.

Het Equi Focus Point vraagt eigenaars van paarden om direct een dierenarts te contacteren als de paarden symptomen vertonen als hoge koorts of neusvloei.