Trump zet door: jachttrofeeën van olifanten mogen dan tóch VS weer in

Thinkstock
De Trump-administratie staat toe om jachttrofeeën te importeren van Afrikaanse olifanten. Er wordt ‘geval per geval’ gekeken of het item de VS in kan. Diezelfde beslissing kon eind vorig jaar op massaal protest rekenen van dierenliefhebbers, en werd tijdelijk ongedaan gemaakt.

Slagtanden en olifantenhuiden zijn weer welkom in de VS. Een memo van de Amerikaanse ‘Fish and Wildlife Service’ (FWS) liet weten dat aanvragen voor de invoer van zo'n jachttrofeeën vanaf nu ‘geval per geval’ bekeken zullen worden. Ook de regels rond trofeeën van geschoten bonteboks en leeuwen worden teruggeschroefd.

De FWS houdt stand dat de jacht op olifanten positief kan uitpakken voor de soort. Onder andere zou een gecontroleerde jacht helpen om de populatie te beheren, en brengen de jachtvergunningen geld in het laatje van lokale conservatie-initiatieven. 

"Horrorshow"

Het invoeren van ‘souvenirs’ van Afrikaanse olifanten was tot voor kort verboden. Het is echter niet de eerste keer dat het verbod opgeheven werd. Eind 2017 maakte de Trump-administratie bekend de ban af te schaffen, wat een storm aan kritiek uitlokte. Dierenrechtenactivisten lieten massaal weten het niet eens te zijn met de regeling en de redenering erachter. 

Daarop veranderde Trump het geweer van schouder, en maakte hij de verandering ongedaan. De POTUS beschreef het gebruik van jachttrofeeeën in november nog als een "horrorshow" die onmogelijk kon bijdragen aan de bescherming van olifanten of andere dieren.

Nu is het verbod dan toch gesneuveld. In plaats van een regelrechte ban, wordt een flexibelere regeling gebruikt waarbij aanvragen op individuele basis worden bekeken.  Voor jagers hun trofee mee naar huis kunnen nemen, zullen ze de juiste vergunning moeten aanvragen. Het FWS zal dan beslissen of die vergunning wordt toegekend.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Zaak per zaak: met andere woorden: Eric en Don jr. mogen hun trofeeën al zeker invoeren. :(

 • Christine Laevers

  Ik begin Trump te kennen : hij draait iedereen zot. Hij provoceert en dan bindt hij in. Hij doet een uitspraak en daarna moeten anderen daarover een positie innemen. Wat hij blijkbaar niet weet is dat hij het 'boemerang-effect' niet beheerst. Jachttrofeeén onderzocht zaak per zaak : voor een rijke elite dan die groen licht krijgt. Hij moest iemand iets of zo ?

 • ANN LIMBOS

  Van den uber zot kunt ge zoiets verwachten.

 • Diane Bernaerts

  En zoals steeds draait Trump weer met de wind.....

 • Raymond DEDEREN

  Die man is niet alleen een bullebak maar een gevaar voor mens en dier,kan het nog erger?