Trump verklaart na olifanten ook leeuwen vogelvrij: jagers mogen koppen als souvenir naar VS brengen

Hoewel de leeuw als bedreigde diersoort wordt erkend, zullen sportjagers koppen van doodgeschoten dieren als trofee mogen invoeren in de VS.
Thinkstock Hoewel de leeuw als bedreigde diersoort wordt erkend, zullen sportjagers koppen van doodgeschoten dieren als trofee mogen invoeren in de VS.
Nadat de regering Trump een verbod op het invoeren van jachttrofeeën afkomstig van doodgeschoten Afrikaanse olifanten schrapte, verklaart hij ook leeuwen uit zuidelijk Afrika vogelvrij. Dat betekent dat sportjagers zoals zijn zonen Eric en Donald Jr. weer afgehakte koppen van leeuwen naar de VS mogen meebrengen als 'souvenir'. Dat was verboden sinds tandarts Walter Palmer in 2015 de leeuw Cecil in Zimbabwe doodschoot. Dierenorganisaties wereldwijd veroordelen het "verwerpelijk" besluit.

De bevoegde Amerikaanse overheidsdienst Fish and Wildlife Service (FWS) is volgens ABC al vorige maand begonnen met het goedkeuren van aanvragen om Afrikaanse leeuwentrofeeën in te voeren. Trofeeën van leeuwen die werden geschoten in Zambia en Zimbabwe zullen allemaal goedgekeurd worden, en ook voor sommige trofeeën van in Zuid-Afrika geschoten leeuwen wordt dat mogelijk volgens nieuwe regelgeving op de site van FWS.

Erkend als bedreigde diersoort

Nadat de leeuw Cecil in juli 2015 uit een natuurpark in Zimbabwe werd gelokt en doodgeschoten door de Amerikaanse tandarts Walter Palmer, werd de import van leeuwentrofeeën verboden, met uitzondering van trofeeën afkomstig van jachtactiviteiten die bijdragen aan het natuurbehoud. In januari vorig jaar werd het verbod absoluut, nadat de FWS de leeuw als bedreigde diersoort erkende. Maar in de nieuwe richtlijnen wordt het verbod niet alleen geschrapt maar ook retroactief opgeheven voor leeuwentrofeeën die werden verzameld in de periode dat het verbod van kracht was.

Afrikaanse olifanten en leeuwen dragen miljarden dollars bij aan de Afrikaanse economie, maar enkel als ze in leven blijven. Ze doden doet hun populaties krimpen, bedreigt de safari-ervaring en berooft Afrikaanse landen

Wayne Pacelle, voorzitter van Humane Society US

Wayne Pacelle, voorzitter van de organisatie Humane Society US, wil de FWS voor de rechter slepen. "Afrikaanse olifanten en leeuwen dragen miljarden dollars bij aan de Afrikaanse economie, maar enkel als ze in leven blijven. Ze doden doet hun populaties krimpen, bedreigt de safari-ervaring en berooft Afrikaanse landen".

In 2012 kregen Trumps zonen Donald Jr en Eric nog bakken kritiek nadat foto's waren opgedoken waarop ze poseren met een luipaard en een olifant die ze hadden doodgeschoten.

Donald Trump Jr poseert met de staart van een olifant die hij doodschoot.
rv Donald Trump Jr poseert met de staart van een olifant die hij doodschoot.

Hoewel olifanten als bedreigde diersoort te boek staan, is de jacht op olifanten in sommige delen van Afrika legaal. De regering Trump argumenteert dat de jacht op olifanten bijdraagt aan het beheren van de populatie. Maar dierenorganisaties voeren aan dat corrupte functionarissen, in het bijzonder in Zimbabwe waar dictator Mugabe deze week aan de kant werd gezet, niet te vertrouwen zijn om olifanten te beschermen.
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid mertens

  Dump TRUMP en co , deze machtslustigen hebben enkel medelijden met zichzelf en totaal geen respect voor het dierenrijk en de natuur!! Dit moet stoppen voor het te laat is!!

 • Jakke Troost

  Zijn er nog die daar van schrikken, van Trump zijn besluiten ? Wacht maar eens af ! Nog drie jaar te gaan.

 • Peter Mulder

  Olifanten en leeuwen verklaren Trump vogelvrij. Eet er maar op los.

 • Chris Devlaeminck

  Inderdaad verwerpelijk.

 • Rediger Francois

  U bent echt geestelijk gestoord mijnheer Trump Of moet ik zeggen Mijnheer triomf. Er zijn er voor minder' opgesloten. Zou graag zien dat de Amerikaanse staatsburger , u als vrij wild gaan beschouwen. En de jacht inluiden om uw mandaat of te nemen. Dat zou pas een mooi jachttrofee zijn.