Tijgermuggen reizen mee met vakantiegangers via Route du Soleil

rv
Hoewel er dit jaar nog geen tijgermuggen werden gespot in ons land, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor nieuwe toegangswegen waarlangs het insect België kan bereiken. Onderzoekers waarschuwen dat de diertjes in de zomer waarschijnlijk meereizen met terugkerende toeristen uit Duitsland en Frankrijk.

De exotische muggensoort werd in 2018 op vijf plaatsen in België ontdekt. "Voorlopig hebben we nog geen tijgermuggen gespot op de locaties waar ze vorige zomer voorkwamen. Het lijkt erop dat tijgermuggen goed bestreden werden of er niet in geslaagd zijn om de winter in ons land te overbruggen", vertelt Isra Deblauwe, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse opvolging van het muggenmonitoring-project (MEMO).

Toch verwachten de wetenschappers niet dat de mug volledig uit ons land is verdwenen. Bij het onderzoek vorig jaar bleek dat tijgermuggen ons bereiken via nieuwe toegangswegen vanuit onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. In de provincies Luxemburg en Namen werden immers eitjes aangetroffen op snelwegparkings. Het was de eerste keer dat deze soort België op die manier bereikte. Met de vakantie voor de deur is de kans reëel dat de tijgermug opnieuw met het autoverkeer zal meeliften naar onze contreien.

"Ook dit jaar doen we uitgebreide monitoring naar tijgermuggen en andere exoten op 20 risicoplaatsen in ons land", zegt coördinator Wim Van Bortel. "Als we op tijd in kaart kunnen brengen waar de exotische steekmuggen voorkomen, kunnen we ze beter bestrijden en hun vestiging in ons land zo lang mogelijk uitstellen. Ook als de muggen zich hier zouden kunnen vestigen, is het belangrijk om de populaties nauwgezet op te volgen om het risico op een mogelijke overdracht van ziektes te kunnen inschatten.”

rv/getty images

De Aziatische tijgermug is een klein zwart-witgestreepte mug die pijnlijk kan steken. De aanwezigheid van enkele tijgermuggen en andere exotische steekmuggen in België betekent niet dat we virusuitbraken moeten verwachten. De steekmuggen zelf vormen op zich geen gevaar, stelt het ITG.

Maar ze kunnen wel virussen als dengue en chikungunya van mens op mens overdragen. Hiervoor moet de mug eerst een besmet persoon steken, waarna de steekmug het virus in kwestie op een andere persoon kan overdragen. Om overdracht van het virus mogelijk te maken, moeten het virus en de exoot dan nog eens op hetzelfde moment op dezelfde plaats aanwezig zijn. De kans op een dergelijke interactie stijgt naarmate er meer muggen zijn en ze op meer locaties voorkomen.

In 2019 vonden de onderzoekers voor het eerst ook enkele exemplaren van de Aziatische bosmug (Aedes japonicus) in de omgeving van Maasmechelen. Die soort is minder agressief en geen belangrijke overdrager van ziektes. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • issie cardoza

  ze reizen ook me in de autobanden die uit China worden geimporteerd... en idd wat guy zegt deze steken overdag (dengue, chikunkunya , zika) , malariamuggen prikken in de nacht..

 • Herman Van der Kelen

  Verleden jaar in Zuid Frankrijk ( Camargue ) gestoken geweest op mijn benen. Het zijn venijnige steken met veel pijn ( blaren tot gevolg ). Ginder gevraagd of er niet "gespoten" word door de overheid maar het mag niet. De natuur !!!! . Het enige middel is een anti ontstekende zalf ( bv betnelan ) en ontstekingsremmer pilletjes. Dat zegde een plaatselijke dokter. Dus ze blijven komen.

 • Filip Desmedt

  Al jaren zijn deze tijgermuggen een plaag op het militair oefen terrein en vakantie scouts terrein in Grobbendonk , het voormalig oude Engelse militaire kamp gelegen tegen het 29 Bn Log Grobbendonk . De oude Engelse militairen moesten zelfs in de zomer steeds de wateropslagplaatsen ( vroegere brandbestrijdings vijvers overal verspreid op het domein ) in brand steken om deze muggen tegen te gaan , en dat was in de jaren "stillekes" ...

 • guy goethals

  Misschien er ook eens bij vermelden dat deze vervelende beestjes vooral overdag actief zijn ipv bij avond of nacht zoals onze gewone muggen. En neen deze hoor je ook niet zoemen. Meestal zal je zelfs niet voelen als ze steken. Pas achteraf onstaat die vervelende jeuk en roodheid.