Tiener geeft toe lemuur uit dierentuin gestolen te hebben: “Ik wilde hem als huisdier”

Een ringstaartmaki geniet van de zon in een dierentuin. Archieffoto.
EPA Een ringstaartmaki geniet van de zon in een dierentuin. Archieffoto.
In de VS is een 19-jarige man voor de rechter verschenen voor het stelen van een 32 jaar oude, met uitsterven bedreigde lemuur uit de dierentuin van Santa Ana in de staat Californië. De man stal het dier vorig jaar juli nadat hij ’s nachts inbrak in de dierentuin en een gat knipte in het verblijf van de lemuren en de kapucijnapen.

Toen het dierentuinpersoneel de volgende ochtend de dieren wilde voeren, ontdekten ze een lege kooi en de kapot geknipte omheining: alle lemuren en apen waren verdwenen. Nadat de staf alle dieren gevangen had, bleek er nog eentje te missen: dat was Isaak, de oudste ringstaartmaki (een bepaalde soort lemuur) die in Noord-Amerika in gevangenschap gehouden wordt.

lees verder onder de foto van Isaak:

Gelukkig kon de lemuur al gauw getraceerd worden: dezelfde ochtend nog werd het dier elders in de stad aangetroffen in een plastic krat bij het Newport Beach Hotel. Op de krat zat een briefje met de tekst ‘dit behoort toe aan de Santa Ana Zoo, het werd gisterenavond meegenomen, breng dit aub naar de politie’.

Geen ventilatiegaatjes

Het is een wonder dat Isaak zijn uitstapje overleefde, want de ontvoerder van het dier, de 19-jarige Aquinas ‘Quinn’ Kasbar, had nagelaten om ventilatiegaatjes in het plastic te boren. Tijdens de rechtszaak gaf de tiener toe dat hij het dier als huisdier had willen houden.

De man werd beschuldigd van het onrechtmatig meenemen van een exemplaar van een bedreigde diersoort. Tegen hem werd een jaar gevangenisstraf geëist en een boete van honderdduizend dollar. Op 28 mei zal hij zijn vonnis te horen krijgen.

In het wild bestaan er nog maar zo’n 2.000 ringstaartmaki’s in Madagascar, het gebied waar ze origineel vandaan komen: dat is een afname van maar liefst 95% sinds 2000. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diane Bernaerts

    "een afname van maar liefst 95% sinds 2000" op Madagascar? En wat is daar de oorzaak van? Ik ben in 1997 op Madagascar geweest en toen waren er daar inderdaad nog lemuren in overvloed. Zo erg!

  • Danny Govaerts

    Goed dat de gast mag na denken in de gevangenis wat hij heeft gedaan en komt de boete terecht om de dieren nog beter te helpen. Maar is er ooit onderzoek geweest waarom de dieren met 95% verminderd zijn in vrijheid of laten ze deze soort in het wild uitsterven omdat er genoeg in gevangenschap leven.. Is ontbossing en het door de mens wegnemen van hun voedselbron de hooft zaak van het uitsterven .!