Ga naar de mobiele website
^ Top

Tessa (24) zwaar toegetakeld na aanval reuzenkwal op Tenerife

Tessa werd gebeten door een Portugees oorlogsschip.
thinkstock Tessa werd gebeten door een Portugees oorlogsschip.
Tessa Beumer (24) uit het Nederlandse Dalfsen is vorige week aan de dood ontsnapt tijdens een ontspannen vakantie op het zonnige strand van vakantieplaats El Médano op Tenerife. Ze werd vlak voor de kust gepakt door de vele meters lange tentakels van een levensgevaarlijke reuzenkwal met de veelzeggende bijnaam 'Portugees oorlogsschip'.

Tessa maakt zelf melding van het incident op haar Facebookpagina. "Ik ben er nog goed vanaf gekomen, maar de aanval heeft flinke wonden op mijn armen en handen achtergelaten," vertelt ze. 

Het zeebeest, dat vooral in warm tropisch zeewater voorkomt, is erg giftig. Dit kan vooral mensen met een zwakke gezondheid of kinderen en mensen met een allergie fataal worden. Aan de Atlantische kusten in Europa wordt het enorme dier ook steeds vaker gesignaleerd.

Tessa Beumer

Vorige week ben ik gebeten door een Portugees oorlogsschip op Tenerife. Een stukje zwemmen veranderde voor mij in een levensbedreigende situatie. Net als voor mij, is deze soort kwal onbekend en...

Veel pijn

"Een heerlijk stukje zwemmen in zee veranderde plotseling in levensgevaar," blikt de 'enorm geschrokken' vakantiegangster terug op de horroraanval in zee. "Na de beet had ik intens veel pijn, inmiddels gaat het weer redelijk goed met me. Hopelijk genezen de wonden ook mooi. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee en daarom besloot ik deze gebeurtenis zoveel mogelijk bekend te maken. Want net als voor mij is deze reuzenkwal onbekend voor de doorsnee vakantieganger en die weten al helemaal niet hoe na een beet gehandeld moet worden. Omdat de kwal ook in opkomst schijnt te zijn rond Europa, vind ik dat er meer aandacht aan besteed moet worden. Kinderen en ouderen hebben een nog grotere kans om eraan te overlijden, heb ik begrepen," aldus Tessa Beumer.

Allergische reactie

Het 'Portugees oorlogsschip', dat sporadisch in de Noordzee gesignaleerd wordt, behoort in biologische zin overigens niet tot de kwallenfamilie. Dit kan tot een verkeerde behandeling van de steken leiden, aangezien het gif van de verschillende poliepen van dit 'ónderwaterschip' van een andere samenstelling is dan dat van een schijfkwal.

Het gif zelf doodt meestal niet, maar veroorzaakt wel veel pijn en eventueel koorts, shock, een hartaanval of ernstige ademhalingsproblemen. Een ontmoeting met het 'slagschip' kan ook fataal aflopen door in de tentakels verstrikt te raken en hierdoor te verdrinken, zo is te lezen op Wikipedia. Een aanval kan bovendien resulteren in een allergische reactie op het gif. Zo'n 'anafylactische shock' is acuut levensbedreigend. De lichaamsvreemde stof brengt een hevige immuunreactie van het lichaam op gang. 

thinkstock
Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Roel van Werde

  Brr. Gauw naar de dokter

 • Basil Fawlty

  Blijf gewoon uit de zee..

 • mobius vandenhole

  Teveel aandacht voor de gevaren is slecht voor de zaken,jammer genoeg

 • Eric Bos

  Ik zou toch verwachten dat er dan ook bij staat wat je moet doen...

 • Lily Of Flanders

  Kwallen vallen niet aan. Het is de mens die ze stoort in hun natuurlijke habitat.

Meld een bug