Terror-oehoe woont al weken in eigen verblijf in Artis

De terror-oehoe woont tegenwoordig in Artis.
anp De terror-oehoe woont tegenwoordig in Artis.
De 'terror-oehoe' die vorig jaar vele mensen het leven zuur maakte, heeft een onderkomen gekregen in Artis. Sinds een maand verblijft de vogel in de Uilenruïne, naast een andere oehoe. Ze zijn gescheiden door gaas.

Een verzorger vertelde aan het NoordHollands Dagblad dat het prima gaat met de vogel en dat hij snel op zijn gemak was in zijn nieuwe onderkomen.

Hoofdwonden
De oehoe jaagde bijna een jaar lang inwoners van het dorp Kwadijk in de gemeente Purmerend de stuipen op het lijf. Voorbijgangers viel hij uit het niets aan. Sommige belaagden hadden zelfs zulke ernstige hoofdwonden dat die gehecht moesten worden. De agressieve vogel verwondde meer dan 50 mensen. Sommige inwoners moesten zich met paraplu's beschermen

De aanvallen werden steeds heviger, waarna de gemeente besloot een vergunning aan te vragen om het beschermde dier te vangen. De vogel was ook in het buitenland groot nieuws.

Bedreigingen
Half maart 2015 werd de oehoe gevangen door een valkenier en ondergebracht bij een vogelopvang in Andijk. De medewerkers van de opvang werden meerdere keren bedreigd door mensen die trachtten de oehoe te bevrijden. De vogel werd daarom in de zomer verhuisd naar een geheime locatie. Dit blijkt dus de Amsterdamse dierentuin te zijn.

Er werd ook een petitie opgezet om de oehoe weer los te laten. Opmerkelijk genoeg kwam die van de 59-jarige Cor Lamers, een inwoner van Purmerend die als eerste werd aangevallen door het dier. "Oehoe's horen niet in gevangenschap te leven. Met een spanwijdte van 1.80m is elke kooi voor een oehoe een hel. De oehoe vertoonde a-typisch gedrag, maar om hem in een kooitje te laten zitten gaat te ver'', aldus de actievoerder, die geen wrok koestert jegens de roofvogel.

Tamme uil
De oehoe zal echter nooit uitgezet worden, omdat Oehoewerkgroep Nederland verwacht dat de tamme uil hetzelfde afwijkende gedrag zal vertonen als hij in vrijheid wordt gesteld. Het gedrag zou zijn ontstaan doordat de uil gewend is om op de arm of het hoofd van mensen te landen.

In Purmerend konden ze de lol wel inzien van de uil. Zo werden er speciale uilhoedjes verkocht door de plaatselijke middenstand.
anp In Purmerend konden ze de lol wel inzien van de uil. Zo werden er speciale uilhoedjes verkocht door de plaatselijke middenstand.
De terror-oehoe probeerde bij mensen op het hoofd te landen. Dat had soms wat vervelende gevolgen.
Marco Okhuizen De terror-oehoe probeerde bij mensen op het hoofd te landen. Dat had soms wat vervelende gevolgen.