Tandarts die leeuw Cecil doodde moet onderduiken

Een herdenkingsplaats voor leeuw Cecil bij de voordeur van de tandartspraktijk van Walter Palmer
AP Een herdenkingsplaats voor leeuw Cecil bij de voordeur van de tandartspraktijk van Walter Palmer
Walter Palmer is ondergedoken na de felle kritiek die hij kreeg toen bekend werd dat hij achter de dood van de bekendste leeuw van Zimbabwe zat. De Amerikaanse tandarts heeft een pr-bedrijf ingehuurd om verdere imagoschade te voorkomen.

De tandartspraktijk van Palmer in Bloomington, Minnesota, is gesloten. De huidige verblijfplaats van Palmer is onbekend, zo schrijft The Daily Mail.

Sinds bekend raakte dat Palmer 50.000 dollar betaald heeft voor de jacht regent het beledigingen en doodsbedreigingen aan zijn adres. "Klootzak. Een schande voor de mensheid", klinkt het onder meer op Twitter. Ook het adres, de website en het telefoonnummer van zijn praktijk en privé-verblijf worden volop gedeeld. "Heb jij iets te maken met deze man als persoon of als patiënt? Ik hoop het niet", schrijft een boze twitteraar.

Passie: wilde dieren fotograferen
Op de website van de praktijk wordt Palmer beschreven als een getrouwde vader van twee kinderen die van buitenactiviteiten houdt. Het fotograferen van wilde dieren is zijn passie. Wat daarbij wordt verzwegen is dat de tandarts de afgelopen jaren meerdere 'jachttrofees' verzameld heeft, waaronder een luipaard, neushoorn en olifant.

Aan zijn praktijk hangt nu een briefje met een nummer van een pr-bedrijf. Volgens reputatiemanagementexperts moeten ze snel handelen voordat een crisis in een catastrofe uitmondt.

"Hij moet door het stof"
PR-directrice Emily Dent legt uit hoe dat in zijn werk kan gaan. "Om zijn imago te behouden en op te bouwen moet hij door het stof gaan. Hij moet zich verontschuldigen en het goedmaken. Hierbij kan hij het best 'humaan' handelen. Denk aan natuurreservaten of een goed doel sponsoren of een debat op gang brengen over stroperij en dierenwelzijn."

Ook al heeft Palmer zijn verontschuldigen aangeboden, de dood van Cecil wordt niet zomaar vergeven. Zo is er een online petitie gestart om gerechtigheid voor de leeuw te krijgen. Deze heeft inmiddels als 250.000 handtekeningen opgeleverd van over de hele wereld.

Overleven de welpjes?
Ondertussen is de vraag of de welpjes van de 13-jaar oude Cecil overleven. Jericho is de volgende leider van de groep en het komt volgens deskundigen vaak voor dat 'verstekelingen' opgegeten worden. Onderzoekers die het mannetje in de gaten houden, constateren echter dat Jericho nog geen actie heeft ondernomen.

Palmer liet gisteren in een verklaring weten spijt te hebben van het doden van de leeuw. De tandarts zei niet te weten dat Cecil zo populair was, dat hij op pad was met beroepsjagers en dat hij alle benodigde vergunningen had. De politie in Zimbabwe heeft echter een onderzoek ingesteld naar de dood van het dier.

Cecil was waarschijnlijk de grootste leeuw van het wildpark Hwange in Zimbabwe en was de favoriet van bezoekers omdat hij altijd kalm en relaxed tussen de safari-auto's liep. De leeuw werd met pijl en boog doodgeschoten, gevild en onthoofd.