Sumatraanse neushoorn uitgestorven in Maleisië: Iman (25) geveld door kanker

Iman.
borneorhinoalliance.org Iman.
Op het eiland Borneo is vandaag de laatste Sumatraanse neushoorn gestorven. De 25-jarige Iman stierf door een shock in haar systeem als gevolg van tumoren in de baarmoeder. Met de dood van de neushoornkoe is de soort -de kleinste van de vijf op aarde- nu volledig uitgestorven in Maleisië.

De Sumatraanse neushoorn werd in 2015 al uitgestorven verklaard in het wild. Iman was het laatste exemplaar dat sinds haar vangst in 2014 nog leefde in het natuurreservaat Tabin in het oosten van de staat Sabah. Daar stierf in mei dit jaar de ongeveer 30 jaar oude Tam, het laatste mannetje dat in 2008 gevangen werd. Een andere neushoornkoe stierf in 2017 ook in gevangenschap.

Volgens afdelingsdirecteur Augustine Tuuga leed Iman aanzienlijke pijn door de groeiende druk van de tumoren op haar blaas. Toch kwam haar dood eerder dan verwacht“We wisten dat dit vroeg of laat zou gebeuren, maar dat maakt ons verdriet er niet minder om”, verklaarde minister van Milieu Christina Liew.

Iman ontsnapte de afgelopen jaren verschillende keren aan de dood na plots bloedverlies, maar kwam er telkens weer bovenop dankzij kordaat optreden van rangers. Die namen eicellen bij haar af voor kunstmatige bevruchting bij neushoornkoeien in Indonesië. Bedoeling was om het uitsterven van de soort te voorkomen, maar dat mislukte. 

Twee hoorns

De Sumatra-neushoorn is de kleinste van de neushoornsoorten en de enige neushoorn met twee hoorns. De soort zwierf ooit door Azië tot India, maar het aantal kromp drastisch door ontbossing en stroperij. De WWF-conservatiegroep schat dat er nog ongeveer 80 exemplaren over zijn, ze leven voornamelijk in het wild in Sumatra.

Tam, de laatste Sumatraanse neushoorn van Maleisië, stierf in mei op hoge leeftijd.
Sabah Wildife department Tam, de laatste Sumatraanse neushoorn van Maleisië, stierf in mei op hoge leeftijd.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Thomas De Bakker

  Nog een(kele?!) generatie(s) en we kennen dieren enkel nog van op tv en in de boeken...

 • Daniël Gyssens

  De zoveelste misdaad van de mensheid tegen de natuur.

 • guido briers

  zo zal het vergaan met al de grote dieren, en de mensen kweken als konijnen, binnen honderd jaar een ellende, vuilbelten en overal mensen, goed ik er niet meer ben.

 • Gunter Verleyen

  Weer eens een topprestatie van de mensheid!

 • Yanita Emtairgion

  Ik ben blij dat dit in het nieuws verschijnt. Hopelijk brengt dit meer mensen bij hoe drastisch de wereld lijdt onder de huidige 'mens'heid. Enkel door àllen, zelfs in de meest minieme en vaak over het hoofd geziene zaken, bewust te handelen kunnen we vooruitgang maken. Enkel samen staan we sterk. Laten we niet wachten tot éen iemand ons gezamelijk probleem oplost. Wees opmerkzaam en geloof vooral in je eigen kunnen.