Stropers doodden in 2017 weer meer dan 1.000 neushoorns in Zuid-Afrika

EPA
Wildstropers hebben vorig jaar in Zuid-Afrika meer dan 1.000 neushoorns gedood. Het aantal illegaal gedode dieren daalde in vergelijking met vorig jaar lichtjes van 1.054 naar 1.028. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu Edna Molewa vandaag bekend. 

"Het is duidelijk dat we succes boeken in de strijd tegen het stropen van neushoorns, maar we zijn er ons degelijk van bewust dat de strijd nog lang niet is gewonnen", verklaarde Molewa. Het aantal nationaal gearresteerde wildstropers en smokkelaars daalde van 680 naar 518. Alleen in het Krugerpark werden bij arrestaties 220 wapens in beslag genomen, aldus de minister. 

In Afrika leven volgens schattingen nog tussen de 20.000 tot 25.000 neushoorns in het wild, de meeste daarvan in Zuid-Afrika. Experten blijven zich zorgen maken over het hoge aantal gestroopte dieren. Het in 2017 "marginaal lagere aantal gedode neushoorns" is onaanvaardbaar hoog, zei Tom Milliken van de natuurbehoudsorganisatie Traffic. Met bijna drie gedode neushoorns per dag "blijft de crisis ongehinderd voortduren". 

De handel in hoorn van neushoorns is op internationaal niveau sinds een veertigtal jaar verboden. Op de zwarte markt betalen klanten tienduizenden euro per kilo. Vooral in China en Vietnam is er vraag naar hoorn, omdat die afrodiserende en geneeskundige effecten wordt toegeschreven. Hoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal waaruit menselijke vinger- en teennagels bestaan. 

Parkwachters zoeken in het Krugerpark naar kogels nabij het kadaver van een neushoorn.
EPA Parkwachters zoeken in het Krugerpark naar kogels nabij het kadaver van een neushoorn.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Linda Deyaert

  Kunnen die Chinezen en Vietnamezen hun eigen nagels niet gebruiken als afrodisiacum? Dat zou al veel dierenleed besparen.

 • Rigobert Deleu

  Mensdom en dierenrijk . Alles gezegd .

 • Leo Duym

  Hoe dom! In beslag genomen illegale dierenproducten (ivoor, berenklauwen, hoorns van neushorens, enz.) worden massaal verbrand of vernietigd. Precies daardoor wordt de illegale jacht aangemoedigd omdat de prijs op de zwarte markt stijgt na zo’n verbranding. Ik pleit voor een legale verkoop van alle in beslag genomen dierenproducten, w.o. de legale verkoop van de hoorns van de neushoorns. Het gewonnen geld gaat dan naar natuurbehoud en naar de jacht op stropers.

 • Frank De Rycke

  Triestig voor woorden ...echte schande dat dit men niet kan doen stoppen !

 • rudolf jacobs

  in china is er een invoer verbod slimme,en wordt er masaal ivoor vernietigd,als je dan weet dat die mensen vooruit moeten betalen voor hun waar,zal het gauw oorlog worden onderling