Stierf deze uitgemergelde ijsbeer echt door de klimaatverandering? Wellicht niet

De beelden van een uitgemergelde ijsbeer gingen de wereld rond.
Screenshot National Geographic De beelden van een uitgemergelde ijsbeer gingen de wereld rond.
U zag hem de voorbije dagen wellicht passeren op de sociale media, de hartverscheurende video van een uitgemergelde ijsbeer. De schuld van de klimaatverandering, riepen velen. Maar die stelling wordt nu steeds meer in twijfel getrokken.

Een ijsbeer, niet meer dan vacht over been, wankelt in een ijsarm landschap op het Canadase Baffin Island. Wanhopig zoekt hij naar eten in de vuilnisbakken van een verlaten Inuit-nederzetting. Wat verderop staat een filmploeg die het tafereel vastlegt op video.

"Mijn volledige SeaLegacy-team verbeet de tranen en emoties om deze stervende ijsbeer te filmen", verklaarde fotograaf Paul Nicklen, die de video op Facebook postte.

Nicklen, mede-oprichter van de milieu-ngo SeaLegacy, legde onmiddellijk een link met de klimaatverandering. "De simpele waarheid is dat - als de aarde blijft opwarmen - we ijsberen en volledige ecosystemen aan de polen zullen verliezen." De video ging helemaal viraal toen National Geographic het beeldmateriaal overnam. 

Dat de video de wereld zo snel rondging, verbaast experts. Een uitgehongerde ijsbeer is eigenlijk helemaal geen uitzondering, en wel om verschillende redenen. 

Donkere plekken

Het verdwijnen van het poolijs is voor de jacht van ijsberen ongetwijfeld nefast. Maar Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist bij de Nederlandse Volkskrant, haalt aan dat het ijsbeerbestand in die regio net stabiel is gebleven volgens de Canadese overheid. De beer is wellicht gewoon oud. Volgens kenners is dat te zien aan de donkere plekken op de snuit van de ijsbeer, aldus Keulemans.

"IJsberen hebben weinig natuurlijke vijanden", beaamt ijsbeeronderzoeker Steven Amstrup, hoofdwetenschapper van de ngo Polar Bears International, in een blogpost. "Hoewel ze normaal gezien lang leven, zijn ze niet onsterfelijk. Uiteindelijk sterven ze allemaal, en bij de meeste komt dat omdat ze niet meer in staat zijn voldoende voedsel te vangen." Een logisch gevolg: uithongering. "De uithongering die tot deze video heeft geleid, kan komen door hoge leeftijd, een letsel, ziekte of andere factoren die de kans op een succesvolle vangst hebben verkleind."

De meeste ijsberen sterven omdat ze niet meer in staat zijn voldoende voedsel te vangen

IJsbeeronderzoeker Steven Amstrup

Tot slot stellen sommigen zich ook vragen bij de afzender van de video: de ngo SeaLegacy. Critici verwijten de filmmakers manipulatie: de pathetische boodschap moet volgens hen vooral zorgen voor meer fondsen in de kas.

Waarschuwing

Toch beaamt Amstrup dat de boodschap van de video niet helemaal van de pot gerukt is: "Het probleem met de klimaatopwarming is dat ijsberen steeds minder toegang zullen hebben tot hun prooien. De snelheid waaraan ijsberen omkomen van ondervoeding/uithongering zal dus toenemen." De virale video is dus wel degelijk een waarschuwing voor de toekomst, besluit Amstrup.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christina Van Dyck

  Het kan zijn dat deze beer sterft van ouderdom, maar hem zo laten lijden vind ik onmenselijk. Geef hem ofwel te eten ofwel een euthanasie, maar hem wat zitten filmen in zijn lijdensweg is afschuwelijk wreedaardig.

 • Jack Vanderveen

  Beren en andere dieren veranderen door omgevingstemperatuur van vacht en bij standaard voedingschaarste ook van voeding. Kijk naar onze zeemeeuw, die helemaal geen zeemeeuw genoemd mag worden. Groot gedeelte van dit ras leeft van wormen en ander afvak, klein gedeelte doet zich nog tegoed aan vis. In Europa althans.

 • Nonkel alfredo Alfredo

  Ik denk dat het in deze video meer gaat over de opwarming van de aarde, men moet er van bewust worden dat deze nog steeds aan de gang is. Het heeft geen belang of dit fake is of echt, het gaat om de boodschap.

 • Ferdinand Engelbeen

  Niet de eerste fake foto van ijsberen. Herinner je je dat beeld van een ijsbeer op een slinkende ijsschots? Net alsof die niet kunnen zwemmen. Onze jongste dochter, een helikopter pilote, was jaren geleden werkzaam in het Noorden van Alaska. Daar hebben ze een ijsbeer gespot en gevolgd die ruim 500 km zwom om het vasteland te bereiken. Het zijn uitstekende zwemmers en ze zullen enkel verdrinken door een zware storm.

 • luc baken

  dat de klimaatsverandering door de mens komt wil ik nog wel geloven , maar dat de mens dat ongedaan kan maken? wie denkt die domme mens wel dat hij is ? god of wat ?