Stierenvechter veegt traanvocht van stervende stier weg: “Puur sadisme”

twitter
@toros twitter
Een bekende Spaanse stierenvechter zorgt voor controverse door zijn bizarre actie afgelopen vrijdag in de arena in Sevilla. Morante de la Puebla (39) veegde aan het einde van het gevecht met een zakdoek het traanvocht weg uit de ogen van de stervende stier. “Puur sadisme”, stellen dierenactivisten.

Aanwezigen in de Real Maestranza, Spanjes bekendste stierenvechtersarena, zagen in zijn actie een gebaar van respect voor de doodbloedende stier. Er klonk zelfs applaus. Op Spaanse sociale media ligt dat anders. Afkeurende tweets met de bewoordingen “psychopatisch” en “sadistisch” worden druk gedeeld. PACMA, een Spaanse partij die streeft naar een dierenvriendelijker beleid, noemt De la Puebla’s gebaar “krankzinnig en pervers”.

De Andaloesische stierenvechter zelf, hult zich in stilzwijgen. De man is openlijk aanhanger van Vox, de extreemrechtse partij die bij de Spaanse parlementsverkiezingen vorige maand ruim tien procent haalde. Zijn woonst werd in december beklad met graffiti.

De belangstelling voor stierenvechten in Spanje ligt overigens op een historisch dieptepunt .In 2018 werden 1.521 stierenvechten georganiseerd, dat zijn er 426 minder dan in 2003. Ook stierenlopen wordt hiertoe gerekend. In Catalonië zijn de stierenvechten sinds 2012 verboden. Op de Balearen (Ibiza en Mallorca) werd voor het eerst sinds 2003 geen enkel stierengevecht gehouden.

Morante de la Puebla (39) begroet het publiek in de Real Maestranza.
REUTERS Morante de la Puebla (39) begroet het publiek in de Real Maestranza.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Toran Korshnah

  Europa moet dierengevechten (stieren, honden, hanen...) verbieden. Laten we memes op FB starten...

 • els deman

  Een stuk cultuur ja, maar tijd om er afscheid van te nemen!

 • anna vandenberg

  Waarom verbiedt Europa deze barbaarse gewoonten niet, ze geven Spanje de toelating om politici die een referendum organiseren op te sluiten als oorlogsmidadigers, maar barbaarse dieren mishandeling van in de ME daar kijken ze voor weg.

 • Anita Billen

  Stierenvechten moet definitief gestopt worden.

 • Ronny Rutmans

  Onbegrijpelijk dat dit land deel mag uitmaken van de EU !