Spinnen doden? Dat trekt net meer spinnen aan

thinkstock
Ben jij ook zo iemand die bij het zien van een spin meteen een schoen of boek zoekt, dan denk je in het vervolg best even twee keer na. Spinnen doden trekt immers meer spinnen aan. Dat zegt Koen Van Keer, spinnenspecialist van Natuurpunt, aan VTM Nieuws. "Leef er gewoon mee samen. Ze doen niemand kwaad, integendeel."

De herfst is inmiddels in het land, en daarmee ook de spinnen. Niet dat ze zijn weggeweest, want spinnen zijn er altijd. "Spinnen zitten vaak al de hele tijd in huis en verlaten nu pas hun web", zegt Van Keer, "om op zoek te gaan naar een vrouwtje. Ze verlaten hun web en vallen zo sneller op bij mensen. 

Maar ook al heeft u het niet begrepen op spinnen, ze doden is volgens Van Keer geen goed idee. "Dat heeft juist een omgekeerd effect", klinkt het. "Spinnen doen niemand kwaad, integendeel. Ze eten andere insecten op en zijn dus zeer nuttig in huis. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen en zullen ze meer eitjes gaan produceren, waardoor er dus meer spinnen zullen bij komen."

Toch een spinnenfobie? Deze weetjes over de achtpotige beestjes doen jouw angst in het beste geval lichtjes wegebben.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Peeters

  Spinnen zijn biologische insectenverdelgers. Zij ruimen letterlijk het ongedierte op, gratis en voor niets... Dus laat ze hun werk doen. En als je bang bent, stel je even in de plaats van deze achtpotige vriend. Laten leven!!!

 • BertPienter

  Ik dood nooit dieren, ook geen spinnen. Mijn respect voor het leven is zo groot dat ik zelfs moeite heb met het kappen van een boom. Teken zijn tot nu de enige uitzondering.

 • Tommy Wymeersch

  Jurgen, nog van da. Lag onder tafel van het lachen me uw zwarte formule 1 spinnen

 • Eida Lam

  Ik kan mij volledig vinden in het leed van Jurgen Van Den Bergh. Ik snap het voor de volle 100%.

 • jonas niks

  Ongeveer het enige dier dat ik nuttig vind (op voedsel na natuurlijk). Ik snap echter de logica niet want als je een spin doodt kan deze toch niet meer paren en bijgevolg ook geen eitjes leggen? Hoe dan ook, de spin is het enige dier dat welkom is in men huis en ik ben ze zeer dankbaar voor het vangen van die verschrikkelijke muggen! De enige uitzondering van spinachtige die ik liever niet in huis heb zijn huisstofmijten maar dat kan je niet vermijden.