Exclusief voor abonnees

Spanjaard die tussen wolven opgroeide: "Mensenwereld heeft me teleurgesteld"

Marcos Rodríguez Pantoja leefde van zijn zevende tot zijn negentiende met wolven. 'De Spaanse Mowgli' kon daarna nooit echt aarden tussen de mensen.
RTVE.es Marcos Rodríguez Pantoja leefde van zijn zevende tot zijn negentiende met wolven. 'De Spaanse Mowgli' kon daarna nooit echt aarden tussen de mensen.
Twaalf jaar lang, van zijn zevende tot zijn negentiende, groeide de Spanjaard Marcos Rodríguez Pantoja op met een roedel wolven. Inmiddels is "de Spaanse Mowgli" 72 en woont hij in een kil huis. Hij werd uitgelachen omdat hij niet over politiek en voetbal kan meepraten en voor werkgevers was hij een makkelijke prooi om te beduvelen en uit te buiten. Marcos is teleurgesteld in de mensenwereld. Zijn laatste gelukkige herinneringen? Die aan zijn tijd tussen de wolven.

De welpen aanvaardden hem als een broer en het wijfje dat hem voedde, leerde hem ook de beginselen van het moederschap. Hij sliep in een grot tussen slangen, vleermuizen en herten. De wolven leerden hem welke bessen en paddenstoelen hij mocht eten, kortom: ze leerden hem te overleven in de Sierra Morena. Maar vandaag levert Marcos een strijd tegen de kilte van de mens. Een kilte waarin hij als kind al belandde.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sylvianne Gil

  Ik begrijp hem... ben ook meer een meer teleurgesteld in de mens

 • Filip De Cononckx

  Alsof de mens geen soort roofdier is.

 • Frank De Witte

  Mensen die niet kunnen omgaan met andere mensen, goed of slecht, die zijn zelf niet goed bezig. Ik stel voor dat al die mensen van het mensDOM en dierenRIJK zich een wolf aanschaffen en zich daar de rest van hun leven mee op sluiten in een of ander hol. Dan is het probleem opgelost.

 • Nico Lietardos

  Wolven voeden een mens op? En iedereen gelooft dat utopieverhaal?

 • danny verbeeck

  Een mens, wat is dat? Antwoord ; Een wezen dat in de meeste situaties onbetrouwbaar is . Een dier , wat is dat ? Een wezen dat weet wat leven is.

Video