Spaanse ribbensalamander weggevangen in Neeroeteren

In het Limburgse Neeroeteren (Maaseik) zijn gisteren 47 larven en volwassen Spaanse ribbensalamanders weggevangen. Natuurpunt wil niet dat de exotische toppredator een bedreiging vormt voor Vlaanderens grootste boomkikkerpopulatie, zo meldt Natuurbericht.be.

In de poel van de Eerstegraadschool Neeroeteren kwamen tot voor kort enkel de alpenwatersalamander, kleine watersalamander en vinpootsalamander voor. "Groot was de verbazing toen in 2011 twee Spaanse ribbensalamanders werden aangetroffen", aldus Dominique Verbelen (Natuurpunt). "Toen vorige week opnieuw vier exemplaren werden gevangen, trokken vrijwilligers aan de alarmbel van Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt."

De brandweer van Maaseik pompte gisteren een groot deel van de vijver leeg, waarop 47 larven en volwassen Spaanse ribbensalamanders weggevangen werden. "De soort staat niet bekend als invasief, maar Natuurpunt wil geen enkel risico lopen want poel ligt slechts op vier kilometer van de grootste populatie boomkikkers van Vlaanderen", zegt Peter Engelen (Hyla). "We hebben jarenlang gezwoegd om zowel de land- als de waterhabitat van deze bedreigde kikker te herstellen." De actie wordt herhaald tot alle exemplaren verwijderd zijn.

Mannelijke Spaanse ribbensalamanders kunnen tot dertig centimeter groot worden en leven in grote delen van Spanje, Portugal en de noordelijke kuststrook van Marokko. De soort is populair als huisdier omdat die makkelijk in een aquarium gehouden kan worden. In Neeroeteren werden ze ooit "zonder twijfel" uitgezet.

Ribbensalamanders danken hun naam aan een sterk gespecialiseerd verdedigingsmechanisme: bij gevaar worden de scherpe ribben dwars door de huid gestoken, waarbij elke rib een gifklier doorboort.