Sp.a wil dat huisdieren samen met baasjes begraven kunnen worden

thinkstock
Sp.a wil dat huisdieren voortaan samen met hun baasjes begraven kunnen worden. Dat blijkt uit een voorstel van Vlaams parlementslid Rob Beenders.

"Een huisdier maakt deel uit van je gezin en is al zeker een ideale compagnon voor alleenstaanden en senioren", zegt hij. "Afscheid nemen is dus zeer pijnlijk en moet met voldoende respect kunnen gebeuren."

"Ik wil dat mensen voortaan een grafconcessie kunnen afsluiten samen met hun huisdier", zegt Rob Beenders. "Het moet perfect mogelijk zijn om samen begraven te worden, op voorwaarde dat er gekozen wordt voor crematie."

Vandaag heeft zelfs niet elke gemeente een begraafplaats voor huisdieren. Als een gemeente er wel één heeft, is dat altijd gescheiden van het kerkhof voor mensen. "Dat is jammer, want huisdieren vormen jaren een onafscheidelijk onderdeel van het gezin", zegt het parlementslid. "Je moet zelf kunnen kiezen wat er met je huisdier gebeurt na het overlijden."

Hasselt

Daarom moet er in elke gemeente minstens een strooiweide voor huisdieren komen en moet het wettelijk mogelijk worden gemaakt om samen begraven te worden. Beenders wil in Hasselt, waar sp.a mee in het bestuur zit, een proefproject starten. Om het wettelijke luik uit te werken komt er een initiatief in het Vlaams parlement.

Rob Beenders.
photo_news Rob Beenders.179 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet van Helsing

  Samen begraven? De overlevende wordt dus mee begraven zoals bij de oude Egyptenaren?

 • Jurgen Vermaut

  Ach kom mensen, als ze eens een goed voorstel doen moet je ze nu ook niet afbreken. Twijfel sterk of ook iemand hier iets op tegen kan hebben. Dus maak uw wetsvoorstel en nagenoeg iedereen stemt voor. Op naar de tien volgende dwaze voorstellen om dan opnieuw met een goed af te komen.

 • Dirk Kindt

  Waarom geen koppelgraven S.pa, om bouwgrond te besparen. En grafkelders gebruiken om inmaakgroenten langer te bewaren.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Verkiezingskoorts. Volgend voorstel : laarsjes voor de papegaai moet verplicht worden.

 • Tom Faes

  Mocht Weyts dit gelanceerd hebben ,het was weer een waw voorstel geweest . Voor de nva papegaaien zijn enkel de nva voorstellen ok. Google eens naar het filmke " verborgen camera ' t fornuis " en leer eens zelfstandig denken.