Slechts 6 van de 150 walvissen overleven stranding in Australische baai

REUTERS
Van de ongeveer 150 walvissen die vrijdagochtend werden aangetroffen op het strand aan Hamelin Bay in het zuidwesten van Australië hebben slechts 6 de stranding overleefd. 

De dieren waren donderdagnacht aangespoeld en werden de volgende ochtend door een plaatselijke visser aangetroffen. Toen al was ongeveer de helft van hen dood. 

Meer dan 100 vrijwilligers en leden van natuurorganisaties schoten te hulp, maar het was niet evident om de gestrande pilootwalvissen te redden. De ongunstige weersomstandigheden en het gevaar voor haaien, die door de karkassen naar de kust worden gelokt, bemoeilijkten de reddingsactie. De weinige dieren die ze toch konden redden lopen het risico in de komende uren opnieuw aan te spoelen. 

REUTERS

Mysterie van de natuur

De pilootwalvis staat erom bekend en masse te stranden. Ook andere walvissen spoelen vaak aan. Hoe en waarom dat precies gebeurt, daarover lopen de meningen uiteen. Ziekte, verwondingen of navigatiefouten, vooral langs kusten waar het water geleidelijk aan ondieper wordt, zijn vaak voorkomende verklaringen. Ook wordt beweerd dat een gestrande walvis stresssignalen kan uitzenden die andere soortgenoten naar de kust lokken. 

Een van de reddingswerkers spreekt van een "mysterie van de natuur". "En eenmaal ze aan land zijn, gaat hun toestand razend snel achteruit."

AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • mich lee

    Er is duidelijk iets mis met de automatische piloot van deze pilootwalvissen. Programmeerfoutje?

  • ingrid mertens

    Als dit altijd op dezelfde plaats gebeurt in ondiep water...., kan men deze plaatsen eventueel aanpassen zodat deze dieren Daar niet kunnen stranden misschien?