Sensor verklapt of varken ziek is

ANP
Een sensor kan voortaan bij varkens afwijkend eet- en drinkgedrag detecteren, een signaal voor onderliggende problemen op vlak van welzijn en gezondheid. Jarissa Maselyne (ILVO en KU Leuven) ontwikkelde het staaltje "precisieveeteelt" in haar doctoraat.

"Op de gewone standaardvoederbakken en drinksystemen wordt een Hoog Frequent (HF) Radio-Frequentie- Identificatie (RFID) systeem geplaatst (een sensor, nvdr)", zegt Maselyne. "Elk varken krijgt een passieve RFID transponder met een uniek nummer aan het oor. Het systeem is net krachtig genoeg om de aanwezigheid van het varken te registreren als het bij de voederbak of de drinknippel komt. Het eet- en drinkgedrag van elk varken is op die manier dag in dag uit te volgen."

De onderzoekster ontwikkelde vier voorspellingsformules voor mogelijke problemen. Elk varken wordt in het systeem gebruikt als zijn eigen referentie, waardoor mogelijke problemen individueel worden opgespoord. Uit tests bleek dat twee op de drie afwijkende eet- en drinkgedragingen werden gedetecteerd, net als twee op de drie problemen. Ernstige problemen, zoals kreupelheid of koorts, werden gemiddeld na 1,1 dag opgemerkt.

Onderzoekster Maselyne zegt dat de eerste resultaten hoopgevend zijn, zowel voor varkenshouders, varkens als consumenten. "Via dit systeem komt een dikke meerderheid van de problemen sneller aan het licht, wat ten goede komt aan de gezondheid en het welzijn van de varkens. Gezonde varkens produceren beter en sneller en hebben minder medicijnen en zorg nodig, en dat zijn ook factoren waar de consument gevoelig voor is." Het gebruIk van elektronische identificatie biedt ook mogelijkheden voor het makkelijker bijhouden en integreren van data van afstamming, bedrijfsregister, medicijngebruik of slachtgegevens.

Verder onderzoek is nodig om het systeem te implementeren. Ook de kostprijs is nog niet in detail berekend.