School elk jaar afgesloten zodat eend haar kuikens in veiligheid kan brengen

ap
Een eend in de Amerikaanse staat Michigan keert elk jaar terug naar de speelplaats van een lokale middelbare school om er haar eieren te leggen. Zodra de kuikentjes uitgebroed zijn, zorgen de leerlingen en het schoolpersoneel ervoor dat de eend en haar jongen op hun eigen tempo veilig tot bij de dichtstbijzijnde vijver geraken.

Al dertien jaar lang is eend Vanessa een vaste verschijning in de basisschool van Hartland, Michigan. Elk voorjaar vliegt ze over de omheining van de speelplaats, waar ze onder haar lievelingsstruik kruipt, haar nest graaft en er haar eieren legt.

Zodra de kuikens er zijn, voorziet de gepensioneerde onderwijzers Ruth Darrah een vrijgemaakt pad door het schoolgebouw waarlangs de eend haar jongen naar buiten kan begeleiden op weg naar de vijver. De kuikens moeten immers water krijgen binnen 24 tot 48 uur nadat ze uit het ei komen.

Om Vanessa en haar nageslacht de kans te geven om in alle rust het gebouw te verlaten, wordt de gang elk jaar voor de gelegenheid afgesloten. "Het is ongewoon, maar iedereen is zo nauw betrokken bij deze eend omdat het zo geweldig is dat ze elk jaar terugkomt," zegt Elizabeth Krause, een moeder die al bijna elk jaar getuige was van de aankomst van Vanessa.

Voorbije donderdag was het moment aangebroken waarop Vanessa met haar kuikens naar buiten wandelde. De eend wachtte op de speelplaats tot de deur geopend werd en wandelde dan op enkele minuten tijd met haar kuikens door het schoolgebouw. "Ze heeft het nu wel door, na dertien jaar," aldus Darrah.