Schokkende beelden: olifanten voor toeristisch uitstapje worden zwaar mishandeld

Baby-olifanten worden gruwelijk getraind.
RV Baby-olifanten worden gruwelijk getraind.
World Animal Protection deelt filmbeelden uit Thailand waarop te zien is hoe baby-olifanten worden ‘getraind’, nadat ze bij hun ouders zijn weggehaald. “Wreed en extreem schokkend”, zegt de organisatie. De internationale dierenbeschermingsorganisatie roept op om een einde te maken aan het verhandelen en gebruiken van wilde dieren voor vermaak. Ze dringt er bij toeristen vooral op aan geen excursies meer te boeken zoals een ritje op een olifant.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De organisatie deelt filmbeelden uit dat land waarop te zien is hoe babyolifanten worden 'getraind', nadat ze bij hun ouders zijn weggehaald. "Wreed en extreem schokkend", zegt World Animal Protection.

Er wordt hardhandig met touwen en kettingen aan de jonge olifanten gesjord, ze worden strak vastgebonden en geslagen met een stok met een haak. Het gebrul van de dieren is duidelijk te horen. In een van de fragmenten is te zien dat een olifant bloedt.

In een ander fragment wordt een olifant met een stok meerdere keren hard op het gedeelte boven de slurf geslagen. Ook is te zien hoe ze uiteindelijk kunstjes moeten doen, zoals op hun achterpoten staan en een hoepel om de slurf laten draaien.

lees verder onder de tweet:

“Jonge olifanten breken”

De undercoverbeelden zijn verzameld tussen december 2018 en januari 2020 in de Thaise provincie Surin, zegt World Animal Protection. Het trainingsproces wordt 'the crush' genoemd. De bedoeling is de wil van jonge olifanten te breken zodat de dieren zich voortaan onderdanig gedragen, zegt de organisatie. De fragmenten die World Animal Protection deelt, zijn volgens haar van acht verschillende olifantjes. "Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend", aldus een woordvoerster.

De dierenbeschermingsorganisatie roept dringend op om entertainment met wilde dieren in gevangenschap "uit te faseren - nog voordat het toerisme, na het stilvallen door de coronacrisis, weer geleidelijk wordt hervat in Thailand en op andere vakantiebestemmingen".

Wie toch olifanten wil zien op zijn vakantie, kan dat best op een diervriendelijke manier doen: World Animal Protection geeft hier enkele tips hoe en waar je dat kan doen.

Toeristen rijden op een olifant in de Thaise stad Ayutthaya.
EPA Toeristen rijden op een olifant in de Thaise stad Ayutthaya.
Mensen geven een optredende olifant geld in Ayutthaya, Thailand
EPA Mensen geven een optredende olifant geld in Ayutthaya, Thailand
Olifanten worden gedwongen te 'voetballen’ tijdens het jaarlijkse Surin Elephant Round-up festival in de noordoostelijke Thaise provincie Surin.
AFP Olifanten worden gedwongen te 'voetballen’ tijdens het jaarlijkse Surin Elephant Round-up festival in de noordoostelijke Thaise provincie Surin.