Schildpad neemt as van oceanograaf mee in zee

Twitter
Een geredde zeeschildpad met de naam Picasso is gisteren weer vrijgelaten in de Golf van Mexico. Het dier krijgt de bijzondere eer om de as mee te nemen van een Texaanse oceanograaf die het opvangcentrum stichtte waar het dier de voorbije maanden werd opgevangen.

Honderden mensen woonden gisteravond in het Texaanse Port Aranas de ceremonie bij ter nagedachtenis van Tony Amos, op een stuk strand dat naar hem vernoemd werd.

De 80-jarige man wijdde zijn hele leven aan het redden van bedreigde zeedieren. Bijna 40 jaar geleden opende hij het Animal Rehabilitation Keep, een opvangcentrum voor zieke en gekwetste zeeschildpadden en zeevogels. Hij overleed op 4 september aan complicaties ten gevolge van prostaatkanker, enkele dagen nadat orkaan Harvey in Texas aan land ging en er zware schade aanrichtte.

Amos' vrouw, zoon en andere familieleden strooiden zijn as uit over de schildpad, vooraleer die zich op zijn gemakje naar het water begaf en wegzwom.

Amos werd geboren in Londen en trok op zeventienjarige leeftijd naar Bermuda. De man studeerde nooit af aan de universiteit, maar verhuisde in 1976 naar Port Aransas en ging er aan de slag als oceanograaf voor het Texas Marine Science Institute.

Drie jaar later vond de Ixtoc I-olieramp plaats in de Golf van Mexico en Amos zag de verwoestende effecten voor het zeeleven met eigen ogen. Hij stichtte uiteindelijk de Animal Rehabilitation Keep, die jaarlijks honderden schildpadden en vogels verzorgt, gaande van pelikanen die plastic in de maag hebben, tot schildpadden die besmet raakten met een virus dat tumoren veroorzaakt.

De man ging met pensioen in 2003, maar bleef verder werken. "Ik vond hem een echt genie," zegt collega Jace Tunnell. "Hij was een geweldig oceanograaf, maar hij was zo nederig."