Schadelijke wesp duikt voor het eerst in België op

De galwesp vormt een grote bedreiging voor tamme kastanjebomen, maar is onschadelijk voor de mens.
Wikimedia De galwesp vormt een grote bedreiging voor tamme kastanjebomen, maar is onschadelijk voor de mens.
Voor het eerst is de galwesp aangetroffen in ons land. Dat is een insect dat erg schadelijk is voor tamme kastanjebomen, meldt Het Nieuwsblad. Positief voor de mens: de wespen steken niet zoals de gewone wespen die we kennen.

De galwesp werd voor het eerst opgemerkt in het natuurgebied De Luysen in Bree (Limburg), zeggen wetenschappers van het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek, dienst diagnosecentrum voor Planten (ILVO), aldus Het Nieuwsblad. Ze zijn intussen ook gespot in Averbode, Meerhout, Mol, Retie, Tessenderlo en Zolder.

De insecten zijn moeilijk te stoppen en zullen zich naar verwachting snel verspreiden over alle provincies. Galwespen lijken op de wespen die we kennen maar zijn kleiner en steken niet. Ze vormen dus geen gevaar voor de mens.

Volgens het ILVO is het de eerste keer dat de galwesp opduikt in ons land. Het is een van de meest schadelijke insecten voor tamme kastanjebomen, zegt Greet Ribbels. Bij ons staat de productie van kastanjes niet op de helling. Dat is anders in Italië, waar de oogst van de vrucht belangrijk is voor de economie.