Schade door wolven mag volledig vergoed

Wolvin Naya doodde in januari twee schapen in het Kempische Meerhout.
Foto Billy Herman. www.welkomwolf.be Wolvin Naya doodde in januari twee schapen in het Kempische Meerhout.
Boeren die schade lijden door beschermde dieren als wolven mogen daarvoor volledig worden vergoed door de overheid. De Europese Commissie heeft besloten dat volledige compensatie niet langer wordt gezien als staatssteun.

Ook investeringen die boeren doen om schade te voorkomen, in bijvoorbeeld afrasteringen, schrikdraad en waakhonden, mogen voor het volle pond worden gecompenseerd. Daarnaast mogen lidstaten de medische kosten vergoeden voor bijvoorbeeld schapen die zijn gebeten.

Dat geldt ook voor de kosten van zoekacties naar vermiste dieren na een aanval door een beschermd roofdier. Voor een deel van het vergoede bedrag kunnen EU-landen een beroep doen op Europese fondsen.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Hoe zit het met de schade veroorzaakt door Vossen? Een rendabelere oplossing is de jacht.

 • Freddy De Vos

  Waarom moeten de schade vergoed worden? Als een hert tegen je auto aanloopt wordt je schade toch ook niet vergoed? Een wolf is uiteindelijk een dier zoals een ander, een wolf mag geen uitzondering zijn van andere dieren (discriminatie)!

 • Gerard Braeckmans

  RIP voor de schaapjes. Heel erg. Heb er niet van kunnen slapen.

 • Conny Van den Bosch

  Oei, Rikske is bang van de Wolf. Manneke toch, de Wolf zal jou eerder zien dan jij hem zou kunnen zien want je zal hem niet bemerken omdat ie bang is van het grootste roofdier op aarde, de mens. Mijn weide is volledig afgezet met schrikdraad en dus is het geen walk in en hoef ik dus ook geen cent van de belasting betaler.

 • Frans Peeters

  Eerst wolven binnenhalen en nu de schade via belasting geld uitbetalen, goe bezig