Schaap met dikste vacht ter wereld gestorven: Chris zeulde rond met meer dan 40 kilo wol

Chris toen hij nog met meer dan 40 kilogram wol rondsjouwde.
REUTERS Chris toen hij nog met meer dan 40 kilogram wol rondsjouwde.
Chris het schaap is niet meer. Het Australische dier dat in 2015 wereldnieuws werd omdat hij de dikste vacht ter wereld bleek te hebben, is dinsdag gestorven. Vermoedelijk van ouderdom.

Chris was een merinoschaap. Dat is een van de bekendste schapenrassen ter wereld, dat vooral geroemd wordt voor de kwaliteit van zijn wol. En bij Chris was die uitzonderlijk.

Stappen

Hij werd in 2015 ontdekt aan de rand van de Australische hoofdstad Canberra en had moeite met stappen onder het gewicht van zijn vacht. Die was al meer dan vijf jaar niet meer afgeschoren. Toen dat uiteindelijk gebeurde, bleek het om meer dan 40 kilo te gaan. Goed voor 370 euro wol. Hij kreeg daardoor de onofficiële titel van het schaap met de dikste vacht ter wereld.


Tot dan had het record gestaan op naam van een schaap uit Nieuw-Zeeland – Big Ben – dat bijna 29 kilogram wol meesleepte toen het in 2014 gespot werd.

RSPCA ACT via REUTERS
AP

Chris zou ongeveer 10 jaar oud geweest zijn en werd dinsdagmorgen gevonden in het Little Oak Sanctuary in Canberra, een centrum dat meer dan 180 boerderijdieren opvangt.

“We zijn er kapot van”, klinkt het daar. “Chris was zo een lieve, wijze en vriendelijke ziel. Hij stond bekend om het wereldrecord van dikste vacht, maar hij was zo veel meer dan dat. En we zullen ons hem herinneren om alles wat hij was. Iemand, niet iets”, staat er op Facebook te lezen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arend Donderbusser

  Hoe kun je dit nu dierenmishandeling noemen? Het schaap werd in de wildernis gevonden, bezwijkend onder het gewicht van de eigen wol. Men heeft het schaap dan geschoren en goed verzorgd en liefde gegeven tot het tot groot verdriet van de schaapherder stierf van ouderdom... ja echt, als ik het zo teruglees: pure mishandeling! wat een sadisme...

 • Leo Schepers

  @Didi. Niets dierenmishandeling. Dat dier liep zo in de wilde natuur rond. Toen ze het vonden hebben ze het geschoren.

 • Gerda Mertens

  pure uitbuiting, voor mij ook, pure dierenmishandeling, wat gebeurt er daar zo nog in dat opvangcentrum ???

 • jeroen truijen

  Didi, Doe eens de moeite om het artikel volledig te lezen, zijn vacht was al september 2015 afgeschoren.

 • Didi Bellens

  Dit is voor mij dierenmishandeling.