Rusland begint met vrijlaten van bijna honderd walvissen uit “walvisgevangenis”

Rusland is begonnen met het vrijlaten van een groep van bijna honderd walvissachtigen.
AP Rusland is begonnen met het vrijlaten van een groep van bijna honderd walvissachtigen.
Rusland is begonnen met het vrijlaten van een groep van bijna honderd walvisachtigen die in het uiterste oosten van het land gevangen worden gehouden in kleine kooien. Dat meldt de staatstelevisie. Internationaal was veel commotie ontstaan over de behandeling van de dieren bij de havenstad Nachodka. Russische media spraken over een “walvissengevangenis”.

De Russische vice-premier Aleksej Gordejev zei dat de walvissen teruggaan naar waar zij werden gevangen. Het project dat gefaseerd wordt uitgevoerd gaat zo'n vier maanden duren.

"We hebben het verstandige besluit genomen op aanbeveling van wetenschappers om de dieren terug te brengen naar hun natuurlijke habitat waar ze gevangen zijn, naar hun vertrouwde omgeving", zei de minister die sprak op de jaarlijkse vraag- en antwoordsessie van president Vladimir Poetin.

Internationale verontwaardiging

De benarde toestand van de tien gevangen orka's en 87 witte dolfijnen die in een baai bij de haven van Nakhodka worden vastgehouden, leidde tot internationale verontwaardiging. Zo publiceerde actrice Pamela Anderson een open brief waarin ze president Vladimir Poetin om hulp vroeg. Acteur Leonardo DiCaprio deelde op sociale media een petitie waarin werd opgeroepen de dieren vrij te laten.

Het was de bedoeling de dieren te verkopen, bijvoorbeeld aan dolfinaria en Chinese kopers.

De “walvissengevangenis” in het oosten van Rusland.
AP De “walvissengevangenis” in het oosten van Rusland.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Julien Van Wonterghem

  Die beestjes werden gevangen genomen en opgesloten zonder enig proces. Dat moesten we hier ook maar eens doen met Waalse en andere politiekers die weerslachtig weigeren om te praten.

 • Verstappen Martine

  Mensen zijn het wreedste zoogdier op aarde, alles doen we kapot, alles doden wij en alles vernietigen wij.

 • Nikolaas Bouman

  Treurig om te lezen, maar als er geld in het spel is, dan kan je alles verwachten.

 • Florent Marien

  Vrijlaten met een ingebouwde chip natuurlijk.

 • Frieda Smeets

  De Japanners zullen blij zijn want ze hebben walvisjacht terug geopend.