Rus die orang-oetan drogeerde en in reiskoffer uit Bali probeerde te smokkelen: “Ik dacht dat ik hem als huisdier mocht meenemen”

Politiechef Ruddi Setiawan met het aapje en verdachte Andrei Zhestkov op een persconferentie in Bali gisteren.
AP Politiechef Ruddi Setiawan met het aapje en verdachte Andrei Zhestkov op een persconferentie in Bali gisteren.
Een gedrogeerde orang-oetan in een reiskoffer. En of de douanediensten op de internationale luchthaven van Bali grote ogen trokken toen ze het nog erg jonge aapje compleet groggy aantroffen in een stuk bagage van een Russische toerist. Gisteren gaf de politie meer informatie over het incident op een persconferentie. 

De Rus Andrei Zhestkov (27) werd vrijdagavond gearresteerd op de Ngurah Rai International Airport, nadat de orang-oetan - een mannetje van twee jaar oud - slapend was aangetroffen in een mand in zijn reiskoffer. Het dier was gespot dankzij x-ray-screening tijdens de bagagecontrole. Naast het verdoofde aapje werden ook nog twee gekko’s en vijf salamanders aangetroffen in de koffer van de man. Ook daar ging het om levende exemplaren.

EPA

Cadeau

Inmiddels heeft de verdachte aan de politie verklaard dat hij het dier had gekregen als geschenk van een vriend, die hem voor 3.000 dollar (zo’n 2.600 euro) had gekocht op een markt op het Indonesische eiland Java. De vriend had verteld dat hij het beestje naar huis kon nemen als huisdier.

Daarna smokkelde de Rus de orang-oetan naar toeristeneiland Bali, om van daaruit naar Vladivostok in Rusland te vliegen. Maar hij werd dus geklist. De politie onderzoekt nog waar concreet de andere man, ook een Rus, het dier op Java heeft gehaald.

AFP

Allergiepillen

Verder heeft Zhestkov toegegeven dat hij het beestje, zoals werd vermoed, heeft gedrogeerd met allergiepillen. Hij mixte de pillen met wat melk, waardoor het dier zo’n drie uur lang bewusteloos was. Bij een tussenlanding in Seoul, Zuid-Korea, zou hij de aap een nieuwe dosis toedienen.

“Hij gebruikte bewust een onmenselijke methode om de orang-oetan naar Rusland te smokkelen”, stelt Dewa Delanata, hoofd van het quarantainebureau op de luchthaven van Bali. De Rus was wel voorbereid, “alsof hij een baby vervoerde”. Zo had hij babyvoeding en dekentjes bij.

EPA

Georganiseerd?

Orang-oetans zijn een kritiek bedreigde diersoort en dus ook beschermd. De Rus riskeert vijf jaar cel en een zware geldboete voor de smokkelpoging, maar is nog niet officieel in beschuldiging gesteld.

De autoriteiten willen eerst onderzoeken of Zhestkov de orang-oetan inderdaad voor zichzelf of voor iemand anders smokkelde en of er linken zijn met internationale georganiseerde bendes van dierensmokkelaars. 

EPA

Het beestje zelf maakt het goed. Hij wordt opgevangen en verzorgd door het Bali Natural Resources Conservation Agency.

EPA
EPA

Bekijk ook:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Zwaar in de fout. Maar ook hypocriet van de autoriteiten om daar zo'n show van te maken, want tot in de hoogste regeringskringen vullen ze al vijftig jaar hun zakken met de vernietiging van de wouden waarin die apen leven.In de jaren tachtig kreeg mijn schoonvader zelfs een aanbod van de minister van economie himself: investeer in de houtkap,gegarandeerd 500% rendement en geen pottenkijkers. Dat is al meer dan dertig jaar geleden, een wonder dat er nog een boom overeind staat.

 • ingrid mertens

  Groot gelijk Hans! Er moet dringend iets ondernomen worden om ook deze prachtige dieren te redden uit handen het egoistisch mensdom!!

 • Hans Schoen

  Eerst kappen ze hun leefgebied voor de vleesindustrie en nu knallen ze de moeders af voor hun jong. Dieren hebben ook rechten, er moet daar dringend wat aan gedaan worden ipv te bleiten dat het extreem is. Dit koop en eetgedrag is extreem.

 • Dirk VdBergen

  Ik hoop dat die Rus 20j. effectief krijgt met een geldboete van 100.000€ of $. Dat verdiend hij !

 • Olivier van Kerckhove

  Hhahah en nu lekker afzien in een indonesische gevangenis, veel verdiend plezier.