Ruim 900 varkens gestikt in Nederlandse stal, mogelijk door stroomstoring

In deze boerderij werden vanmorgen 900 dode varkens aangetroffen.
info@newsunited.nl In deze boerderij werden vanmorgen 900 dode varkens aangetroffen.
In een schuur in het Nederlandse Winterswijk zijn vanmorgen ruim 900 dode varkens gevonden. De dieren zijn gestikt als gevolg van het uitvallen van de luchtinstallatie in de stal. Vermoedelijk komt dit door een stroomstoring.  Een bron in het onderzoek bevestigt dit aan onze collega’s van De Gelderlander. De bevoegde overheidsinstantie NVWA kan nu nog geen mededelingen doen over de doodsoorzaak en doet onderzoek.

De politie en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) troffen buiten verschillende stapels met dode varkens aan. Er worden verschillende scenario’s onderzocht.  Voorlopig is er nog niemand aangehouden omdat daar geen reden voor is, stelt de NVWA. De varkens zijn deze middag geruimd.

Winterswijk is een landelijke gemeente in de oostelijke provincie Gelderland en grenst aan Duitsland. Burgemeester Joris Bengevoord liet in een eerste reactie weten: “Ik vind het verschrikkelijk voor de 900 varkens die zijn omgekomen, en kan me goed voorstellen dat dit grote impact heeft in Meddo (het dorp in Winterswijk waar de betrokken varkenshouderij ligt, red.).”

De boer houdt varkens en koeien op verschillende plekken.  Zijn erf bestaat uit een stallencomplex zonder woongedeelte. Hij houdt hier tussen de 6.000 en 7.000 varkens.

In één van die stallen is vermoedelijk een probleem ontstaan bij de stroomvoorziening en daardoor is de luchtventilatie gestopt. Dat gebeurde al eerder deze week, de kadavers lagen al minstens een dag op het erf. De politie werd hierover ingelicht door een voorbijganger. Hoe de stroomstoring is ontstaan is nog niet duidelijk. Bij de overige stallen is er niets aan de hand geweest en leven alle varkens nog. De eigenaar wil geen reactie geven: ,,Het is al erg genoeg.’’

De 900 varkens zouden vrijdag naar de slacht worden gebracht, de financiële schade voor de boer is enorm. Uitgaande van een opbrengst van 140 euro per vleesvarken van gemiddeld 90 kilo, is de schadepost meer dan 126.000 euro.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Reijniers

  De vleessector graaft zijn eigen graf. Geen miserie op mijn bord.

 • Nicole Vogelaere

  Snap niet dat mensen nog vlees willen eten, zoveel leed die er aan plakt. Het zijn dieren!! Geen product voor massa industrie. Na alle pesten en plagen die er al voorbij gekomen zijn als boodschap "dit is niet normaal" maar toch blijven uitbouwen dan maar met antibiotica en andere troep. En mensen maar gal spuien over een soja, noten of groenteburger terwijl dit veel minder rommel bevat. Nog 2 generaties vol zien te houden voor het eindelijk ophoud...

 • Marianne Van den Lemmer

  Dieren moeten de wei in!

 • Jos Plessers

  Het valt wel op dat het steeds varkens zijn waar iets mee gebeurt.Verbranden(Al meermaals gebeurd) en nu stikken..

 • baptist Van der Straete

  Die beesten maken echt iets mee alvorens ze sterven... er moet voor dergelijke stallen een controlesysteem bestaan... zever van dit boerke!!