Ga naar de mobiele website
^ Top

Ruim 2.000 zeepaardjes ontdekt op Brussels Airport

De douane op de luchthaven van Zaventem ontdekte gisteren drie koffers met gedroogde zeepaardjes, 2.063 stuks in totaal.
kos De douane op de luchthaven van Zaventem ontdekte gisteren drie koffers met gedroogde zeepaardjes, 2.063 stuks in totaal.
De douane op de luchthaven van Zaventem ontdekte gisteren drie koffers met gedroogde zeepaardjes - 2.063 stuks in totaal - en twee stuks ivoor: een armband en een beeltenis van een draak. Zij bleken van drie Chinese passagiers in transit te zijn, die met de vlucht vanuit Freetown (Sierra Leone) kwamen en wilden doorreizen naar Peking, zonder dat zij over de nodige vergunningen beschikten voor deze producten. Het gaat over drie mannen van 30, 48 en 52 jaar.

De drie zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Zeepaardjes en olifanten zijn immers met uitsterven bedreigde en dus beschermde diersoorten. De handel in deze diersoorten en hun afgeleide producten is aan strenge voorwaarden onderworpen. Er bestaat jammer genoeg een lucratieve illegale handel in zeepaardjes en ivoor, omdat deze zeker in Azië veelvuldig gebruikt worden in medicijnen, voedingsmiddelen (ze worden beschouwd als afrodisiaca) en allerhande souvenirs. Dit brengt de biodiversiteit zware schade toe.

Het parket meent dat het belangrijk is om de illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten niet alleen in de landen van herkomst en bestemming aan te pakken, maar ook in de landen die men gebruikt om de producten door te voeren. Door de goede vluchtverbindingen met zowel Afrika als Azië is de luchthaven van Zaventem een potentieel interessante transitroute voor smokkelaars.

De maximumstraf voor deze feiten is een gevangenisstraf van vijf jaar en/of een geldboete van 300.000 euro. Op 22 december van vorig jaar heeft de Nederlandstalige correctionele rechtbank in Brussel al een 54-jarige Malinees veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf met gedeeltelijk uitstel omdat hij begin vorig jaar 56 stukken bewerkt ivoor, verstopt in houten beelden, had gesmokkeld vanuit Congo naar Zaventem.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug