Rouwverlof als je huisdier overlijdt? In Australië kan het straks misschien

Foto ter illustratie. Werknemers in de Australische deelstaat Victoria krijgen waarschijnlijk betaald huisdierrouwverlof.
Shutterstock Foto ter illustratie. Werknemers in de Australische deelstaat Victoria krijgen waarschijnlijk betaald huisdierrouwverlof.
Werknemers in de Australische deelstaat Victoria krijgen binnenkort misschien een primeur. Als het aan de arbeidsraad van Victoria ligt,  kunnen zij binnenkort met betaald verlof als hun huisdier overlijdt, zonder doktersbriefje! Nog nergens anders ter wereld kan het werkgevers worden opgelegd om hun mensen vrij te geven na het overlijden van een huisdier.

Dat dit idee voor betaald rouwverlof in Australië ontsproten is, is niet zo vreemd. Australiërs zijn grote dierenliefhebbers: volgens Australische dierenbeschermingsorganisatie RSPCA heeft maar liefst 62 procent van de huishoudens in het land heeft een huisdier. Inwoners tussen de twintig en dertig jaar oud hebben zelfs vaker een huisdier dan een kind. 

Het rouwverlof als wettelijke verplichting komt voor werkgevers steeds dichterbij, nu ook de Victorian Trades Hall Council - de arbeidsraad van de deelstaat - achter het plan staat om van het rouwverlof een officiële regeling te maken, meldt Australische nieuwszender Seven News.

Rouwadviseurs

Luke Hilakari, secretaris van de Victorian Trades Hall Council, bevestigt dit in een verklaring. “We begrijpen dat sommige mensen tijd nodig hebben om te rouwen om het verlies van een huisdier. Werkgevers zouden hier begrip voor moeten hebben en zouden hen daarin moeten steunen.” Ook Australische rouwadviseurs steunen het plan.

Een aantal huisdiervriendelijke bedrijven in Australië heeft het beleid al eerder geïmplementeerd, schrijft het lokale nieuwsblad Maribyrnong Leader. Onder andere technisch bedrijf Versa Learning, waar werknemers twee dagen rouwverlof krijgen, vijf dagen vrij zijn om voor een ziek of gewond dier te zorgen en twee dagen om nieuwe huisdieren te helpen met settelen. Meer bedrijven zouden werknemers die vrijheid moeten geven, zegt Colin Wood, CEO van het bedrijf. “Werknemers zijn vaak nauw betrokken bij hun huisdieren en als een dier overlijdt kan een werknemer zo ontroostbaar zijn dat hij of zij niet in staat is om te komen werken.’’ 

Geen begrip

De wetsverandering in de Australische deelstaat is uniek te noemen. De meeste werkgevers houden geen of weinig rekening met het rouwproces van werknemers na het overlijden van huisdieren, rapporteert marktonderzoeksbureau GFK. Volgens de meeste arbeidsovereenkomsten krijgen werknemers geen betaald verlof bij het overlijden van een huisdier, laat staan dat ze verlof krijgen wanneer het huisdier ziek is. Zo werd een Vlaamse werknemer onlangs nog ontslagen nadat hij een doktersbriefje had ingediend wegens ‘ziekte van hond’.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Ik hou ontzetten van mijn dieren, maar of je daarvoor de baas of de gemeenschap op kosten moogt jagen is een andere vraag, dat je recht zou hebben op onbetaald verlof ja dat misschien. Zorg vooral heel goed voor je dier als het leeft, dood dan is het te laat.

  • Marijke Molenberghs

    Dat zullen ze moeten geven die honden,daar krijg je veel vriendschap en liefde van. Messchien kunnen ze de baas ontslagen ook nog een idee. schandalig! Ik hou van honden.