Rouwende orka laat na 17 dagen overleden kalfje los

De moeder heeft haar overleden kalfje zeventien dagen lang boven water gehouden.
AP De moeder heeft haar overleden kalfje zeventien dagen lang boven water gehouden.
De orkamoeder die zeventien dagen lang haar overleden kalfje aan de oppervlakte heeft gehouden, heeft het diertje losgelaten. De orka werd gisteren in de buurt van Vancouver Island door onderzoekers gespot zonder het kalfje.

“Haar rouwperiode is nu voorbij en haar gedrag is opvallend speels”, zo is te lezen op de website van het Amerikaanse Center for Whale Research. De orka lijkt het goed te stellen en lijdt niet aan hongersnood - iets waar wetenschappers voor hadden gevreesd tijdens haar rouwperiode. "Ze werd gespot toen ze met haar groep een school zalmen aan het achterna jagen was."

Zowel onderzoekers als dierenliefhebbers hebben meer dan twee weken lang met verbazing en verdriet de rouwende orkamoeder gevolgd. Tahlequah is op 25 juli bevallen voor de kust van het Canadese Victoria, maar het kalfje overleed een halfuur na de geboorte. Sindsdien hield de moeder haar jong aan de oppervlakte. Wanneer het kleintje wegzakte in het water, dook de rouwende moeder naar het lichaam om het weer naar boven te duwen. Ze heeft samen met haar overleden kalf meer dan 1.500 km afgelegd. De groep orka’s waar Tahlequah deel van uitmaakt, hielp haar daarbij. 

Het verlies van het kalfje is voor de hele groep een zware klap, de geboorte was de eerste sinds 2015. In 2010 is Tahlequah nog bevallen van een gezond jong, maar sindsdien is ze nog twee andere kalfjes verloren. "Het verlies van een derde jong werd haar waarschijnlijk te veel", zegt Ken Balcomb van het Center for Whale Research aan The Seattle Times. 

Volgens wetenschappers is het gedrag van de orkamoeder geen uitzondering. Wel is het nooit gezien dat een orka zoveel dagen het overleden kalfje boven water houdt. 
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  @Steven Vanden Broeck, ook termieten en Schistosoma Mansoni wormen blijven levenslang samen. Zoek op: 11 Monogame Dieren die elkaar hun hele leven trouw zijn. – Zoek op: Top 10: Monogamie in het dierenrijk. – Samen vormen deze ‘huwelijks-trouwe’ dieren niet eens 1% van alle diersoorten. M.a.w. 99% is ontrouw. Ik denk dat de mens het veel beter doet.

 • emiel wouters

  Hier een voorbeeld voor ons, Wij zitten te klagen over vier dagen rouwverlof en we moeten meer hebben. Wel de dieren hebben het ons geleerd. 17 dagen en niet meer diegene die afkomen met meer zijn dan de psychiaters en psychologen die dit voorschrijven om hun zakken te vullen. Neem maar gerust de referentie van deze dieren aan en laat u niet meer in het zak zetten.

 • PIETER ROGIERS

  De natuur is wreed, er zijn zelfs dieren die in bepaalde omstandigheden hun eigen jongen dood doen en opeten! Onze maatschappij staat alsmaar verder af van de natuur en de realiteit als je al die reacties leest van al die gevoelige watjes hier!

 • Elise Van Damme

  Dieren rouwen wel en hebben op een of andere manier gevoelens. Wie het tegendeel beweert voelt zich alweer eens superieur en eigent zich het alleenrecht toe om dit te beslissen.Wat de mens heeft is té veel "vernietigend" verstand, zo veel zelfs dat hij zijn/haar eigen leefwereld volledig naar de knoppen helpt. Daarom dat ik ook straks meer sympathie heb voor het dierenrijk ipv mijn eigen gestoorde soort.

 • Mi Janssens

  Men kan toch alle instanties aanspreken die zo hard roepen dat ze dierenvrienden zijn...vragen om te helpen uit noodzaak deze mooie diersoort te helpen met voedsel! Zodat ze niet uitsterven jullie gooien met miljoenen euro's waar het niet nodig is!! Zet hun vissoort daaruit om te eten en te kweken! In plaats van alles weg te gooien naar onnodige giften!