Rosevleugelsprinkhaan duikt na een eeuw weer op in België

De rosevleugelsprinkhaan verdween bijna een eeuw geleden volledig uit ons land, maar is nu weer opgedoken. Dat meldt Natuurpunt. Naast de sporadische waarneming de afgelopen jaren van enkele zwervers werden eind juli in een zandgroeve in de provincie Luxemburg verschillende exemplaren opgemerkt, wat duidt op de vorming van een kleine populatie. 
Een rosevleugelsprinkhaan (Calliptamus italicus).
Shutterstock Een rosevleugelsprinkhaan (Calliptamus italicus).

De rosevleugel is een relatief grote veldsprinkhaan met een overwegend grijs tot bruinrood lichaam. Zoals de naam doet vermoeden valt deze sprinkhaan vooral op door de felroze tot rode achtervleugels die vooral goed zichtbaar worden wanneer hij opvliegt. Een ander typisch kenmerk is de verticale streping op de ogen. Tot het begin van vorige eeuw kwam deze sprinkhaan nog voor in de omgeving van Torgny, de meest zuidelijke plaats van België.

Naast de populatie die werd aangetroffen in de Luxemburgse zandgroeve werden de afgelopen weken nog exemplaren waargenomen in Aarlen, de streek van Viroin, La Louvière en Aywaille. Ook in een tuin in Vilvoorde en in het Vijvergebied Midden-Limburg werd deze sprinkhaan aangetroffen. Natuurpunt vermoedt dat de soort haar verspreidingsgebied als gevolg van de klimaatverandering aan het uitbreiden is naar het noorden. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Verbelen

  Het zal eerder te maken hebben met pesticiden, die we hier gebruikten, waardoor deze en andere soorten bijna volledig verdwenen waren en nu langzaamaan, terug komen. De klimaatopwarming heeft hier niks mee te maken, die wordt vooral gebruikt om onzin en doemscenario's te verspreiden.

 • Miel Schaker

  Euhhh, te wijten aan de klimaatverandering en 100 jaar geleden dan toen deze leefde in België?

 • korky pooly

  In Frankrijk en Italië heb ik ze al wel gezien. Die dingen springen ver!

 • Annie Broeckx

  Wat een onzin wordt er toch vertelt .De sprinkhaan was vroeger nog in grote getallen aanwezig,is vorige eeuw " uitgestorven"op een paar exemplaren na,en nu is ze zich terug aan't verspreiden door de klimaatopwarming.Volgens mij is bij sommigen de hersenpan aan't opwarmen.

 • Ludwig Vanden Boer

  Hebben wij dan begin van de jaren 1900 dan nog een opwarming van de aarde gehad want toen kwamen ze ook al in België voor.