Reusachtige witte haai nadert Amerikaanse kustlijn maar “geen reden tot paniek"

Kane Overall Magnus news
Een witte haai, langer dan een Volkswagen Beetle, nadert de kuststrook van Zuid-Carolina in het oosten van de Verenigde Staten. Dat is niet ongewoon en er is ook niets om te vrezen volgens de onafhankelijke organisatie Ocearch.

Het was diezelfde organisatie die meldde dat de indrukwekkende mensenhaai koers zet richting een onderzees plateau zo’n 130 kilometer van Zuid-Carolina. En dat weten de organisatie omdat ze de haai - die de naam Luna kreeg – in oktober 2018 ving, van een tracker voorzag en daarna terug vrijliet. 

Vervolgens kreeg de haai een persoonlijk Twitterprofiel waar ze haar fans regelmatig inlicht over haar activiteiten. “Hallo allemaal”, schrijft ze. “Ik ben terug (...)! Dit is de perfecte plaats om te kijken wat er op het menu staat." De foto die haar bericht vergezelt, geeft aan dat ze de Amerikaanse stad Charleston nadert. 

Luna de haai

Luna is een witte haai, en met een gewicht van maar liefst 969 kilogram en een lengte van 4,6 meter (een Volkswagen Beetle is slechts 4,13 meter lang) is de vrouwelijke haai de tweede grootste die ooit gevangen en gechipt werd door Ocearch. Dat gebeurde nabij Lunenburg in Nova Scotia (Canada). Inmiddels zwemt Luna wat verderop in het zuiden.

En later zal ze vermoedelijk terug naar het noorden trekken. Want sinds ze gechipt is, zwemt de haai continu van noord naar zuid: van Noord-Carolina, naar Florida met daartussen nog Zuid-Carolina en Georgia. En Luna is niet de enige die de route aflegt. Uit de gegevens van de onafhankelijke organisatie blijkt immers dat meerdere haaien de regio opzoeken: Cabot, Caroline en Katharine, Miss May en Jefferson zijn slechts enkele haaien die Luna momenteel vergezellen.

Verrassing noch gevaar

De populaire regio wordt ook wel de ‘Northwest Atlantic Shared Foraging Area’ (NASFA) genoemd, een gebied waarvan de haaien weten dat ze er eten zullen vinden. Dat Luna daar rondzwemt is met andere woorden geen verrassing.

En haar aanwezigheid vormt overigens ook geen gevaar voor de mensen die zich in het water wagen. Ondanks hun alomtegenwoordigheid in de buurt van de dichtbevolkte kustlijn vallen de haaien mensen zelden lastig. Uit een onderzoek aan de University of Florida blijkt zelfs dat het aantal haaienaanvallen daalde in 2018. In de Verenigde Staten was er dat jaar slechts één haaienaanval met dodelijk afloop en die vond plaats in Massachusetts, een stuk boven Noord-Carolina.

(Lees verder onder de foto)

De wetenschappers van Ocearch vangen zeedieren waaronder de witte haai, en chippen ze. Daarna worden de dieren terug vrijgelaten.
ocearch De wetenschappers van Ocearch vangen zeedieren waaronder de witte haai, en chippen ze. Daarna worden de dieren terug vrijgelaten.

Bescherming van het zeeleven

Ocearch is een onafhankelijke organisatie die maritieme wetenschappers van data voorziet. Hun boot, met aan boord 174 wetenschappers, gaat op zoek naar zeedieren (waaronder de witte haai en de tijgerhaai) om ze van een chip te voorzien. Op die manier tracht de organisatie bij te dragen aan het behoud en de bescherming van het zeeleven.

Andere dieren die in de gaten worden gehouden door de organisatie zijn dolfijnen, schildpadden en zeehonden. Wil jij zelf weten waar Luna precies uithangt? Bekijk het dan via deze link

ocearch1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Verhoeven

    De vrouwtjes zijn tussen 4,6 en 4,9 groot en er zijn er al meerdere gechipt. Dus tweede grootste???