Recordaantal boetes voor inbreuken op dierenwelzijn

Vorig jaar zijn 270 boetes uitgeschreven tegen inbreuken op het dierenwelzijn, zegt minister Weyts.
Mine Dalemans Vorig jaar zijn 270 boetes uitgeschreven tegen inbreuken op het dierenwelzijn, zegt minister Weyts.
De inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn hebben vorig jaar 270 administratieve boetes uitgeschreven wegens inbreuken tegen het dierenwelzijn. Dat meldt bevoegd minister Ben Weyts. Het gaat om een record. Vroeger gingen alle inbreuken op het dierenwelzijn naar het parket. In de vorige legislatuur werd een systeem van administratieve boetes ingevoerd, wat tot een hogere effectieve bestraffing heeft geleid.

In 2015 schreven de inspecteurs van Dierenwelzijn 207 administratieve boetes uit voor een totaalbedrag van meer dan 112.000 euro. In 2019 was het aantal boetes gestegen tot 270, voor een bedrag van bijna 190.000 euro. In de hele periode 2015-2019 werd in totaal voor 716.725,60 aan boetes uitgeschreven. Driekwart van dat bedrag werd al geïnd. Het kan gaan om particulieren die hun dieren verwaarlozen, mensen die huisdieren verhandelen zonder erkenning of kwekerijen die de regels niet naleven. Naargelang de inbreuk kan de boete oplopen tot 1.960 euro.

"Kordate handhaving is het sluitstuk van elk beleid", zegt Weyts. "Ik heb meer inspecteurs aangeworven. Er wordt nu meer en grondiger gecontroleerd, dossiers worden niet meer massaal geseponeerd en we verhogen de pakkans voor dierenbeulen. Elk dier in nood verdient het dat de meldingen opgevolgd worden en dat alle boetes betaald worden tot de laatste cent."

De opbrengsten van de boetes gaan naar het Dierenwelzijnsfonds, dat onder andere gebruikt wordt voor goede opvang van in beslag genomen dieren, sensibiliseringscampagnes en wetenschappelijk onderzoek. Als de boetes niet betaald worden, kan het dossier aan het parket worden overgemaakt. De afgelopen vijf jaar was dat 193 keer het geval. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Rasschaert

  Dat een dierenliefhebber beboet wordt voor het houden van exotische dieren vind ik overdreven als die in ideale omstandigheden worden verzorgd maar voor dierenmishandeling kan geen boete en effectieve gevangenisstraf hoog genoeg zijn. Mishandel je dieren dan is de stap naar kinderen of andere mensen heel klein.

 • danny janssens

  Ben , verhoog ook de effectieve gevangenisstraffen......doen!!!

 • jan swaenen

  Goed zo en het zijn er nog bijlange niet genoeg!! Goe bezig en ni opgeven

 • Janine Stevens

  Eindelijk wordt het au serieus genomen en hopelijk worden de boetes ook wel degelijk geïnd. Ze kunnen niet hoog genoeg zijn.

 • Jules Vermeers

  En zo hoort het zoals elke straf zou het ideale zijn dat alles in orde is en er niet gestraft moet worden helaas leeft er veel crapuul op deze planeet.