Recordaantal apen gebruikt als proefdier in de VS

Het aantal proeven met apen stijgt en dat is tegen de zin van actiegroepen.
© Galen Rowell/CORBIS Het aantal proeven met apen stijgt en dat is tegen de zin van actiegroepen.
Het aantal apen dat in de VS gebruikt wordt voor medisch onderzoek bereikte afgelopen jaar een recordhoogte. Maar liefst 76.000 primaten werden in 2017 geregistreerd voor onderzoek. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van landbouw vrijgaf.

Terwijl apen van 2010 tot 2014 steeds minder gebruikt werden voor onderzoek, doen meer wetenschappers de afgelopen twee jaar opnieuw beroep op de dieren. Konijnen worden dan weer minder gebruikt. Dat komt onder andere omdat het Nationaal gezondheidsinstituut (NIH) van de VS geld vrijmaakte voor het onderzoek op niet-menselijke primaten. Verder zijn apen nuttiger bij het onderzoek naar mensgerelateerde studies. 

Minder proefdieren?

De cijfers verrasten velen en stelden anderen teleur. Het gebruik van proefdieren kwam enkele jaren geleden wereldwijd in opspraak. Nadat verscheidene actiegroepen protest voerden tegen experimenteren met proefdieren beloofde de biomedische sector om het aantal proefdieren te minderen. De 76.000 apen die in 2017 als proefdier dienst deden, spreken die belofte nu tegen. 

Limieten

Niet-menselijke primaten maken overigens slechts een klein onderdeel van het totaal aantal proefdieren uit (0,5 procent). 95 procent van de Amerikaanse proefdieren bestaat uit ratten en muizen. Bovendien geldt er wel een zekere limiet bij het gebruik van primaten. Daardoor moeten wetenschappers hun onderzoeken soms met een halfjaar tot een jaar uitstellen. Populaire soorten zijn de makaken en bavianen.

Dat stelt onderzoekers op de proef. Het is immers moeilijk om de vraag naar betere geneesmiddelen te combineren met hete verlangen naar minder proefdieronderzoek. Vooral bij het onderzoek naar Alzheimer en aids maken wetenschappers gebruik van apen. 

REUTERS8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Peeters

  Van die foto's word ik misselijk. Dit is veel ergen dan vlees eten, dit is sadisme. Verschrikkelijk.

 • Martine Vandenbroeck

  Ocharme hoe kan je dit aandoen aan onschuldige dieren. Gebruik zwaar criminelen hiervoor dan zijn ze nog nuttig

 • Jos Plessers

  Duizenden dieren op misselijk makende manier folteren,noem ik zoiets .Het is niet omdat het kan,het ook mag.

 • Louis Smeekens

  Weet dat velen die hier reageren producten kopen die op dieren zijn getest. Probleem is dat men het op de verpakking verplicht gecontroleerd zou moeten vermelden. Er zou al veel minder getest worden. Ben soms zelf beschaamd tot de groep "mens" te behoren.

 • ingrid mertens

  Ocharme dieren,