Record: Aziatische olifant in India op 88-jarige leeftijd gestorven

Olifant Dakshayani in betere tijden.
AFP Olifant Dakshayani in betere tijden.
Een Aziatische olifant die in gevangenschap leefde, is in India op de gezegende leeftijd van 88 jaar gestorven. Dat heeft de eigenaar, organisatie Travancore Devaswom Board, vandaag bekendgemaakt. De dikhuid met de naam Dakshayani kreeg de eretitel "Gaja Muthassi" ("olifant grootmoeder") en nam gedurende decennia deel aan de rituelen en processies van een hindoetempel in de Zuid-Indiase deelstaat Keralade. Het dier gaf dinsdag de geest nadat het een tijdje weigerde nog te eten, zei zijn dierenarts T. Rajeev.

De gemiddelde leeftijd van een wilde Aziatische olifant schommelt rond de 60 jaar, over het algemeen minder dan een exemplaar dat in gevangenschap leeft. De oudste in gevangenschap levende olifant uit het Guinness Book of Records werd 86 jaar, en was een Aziatische olifant die in 2003 in een dierentuin in Taiwan stierf.

De dierenartsen van Dakshayani hadden de afgelopen jaren ananassen en wortels in haar dieet geïntroduceerd om haar gezondheid te verbeteren nadat ze bewegingsproblemen kreeg, waarschijnlijk als gevolg van een afname van haar gezichtsvermogen. "De laatste drie jaar heeft ze niet meer deelgenomen aan een tempelprogramma of publieksevenement, " zei Rajeev.

De Aziatische olifant wordt door de internationale unie voor het behoud van de natuur (IUCN) als een bedreigde soort beschouwd. Volgens de experts leven 15.000 van hen -een derde van hun resterende populatie- in gevangenschap. India heeft 2.404 olifanten in gevangenschap, volgens een telling die vorige maand werd vrijgegeven.

De overleden olifanten gedrapeerd met traditionele gewaden en bloemen voor een gepast afscheid.
AFP De overleden olifanten gedrapeerd met traditionele gewaden en bloemen voor een gepast afscheid.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ingrid mertens

    Dank u voor het prachtige wezen te behandelen zoals het zou moeten, met respect en liefde ❤️

  • Jan Verstrepen

    Er zijn dan toch nog mensen die dieren behandelen zoals het hoort, innige deelneming voor dat dier. Een olifant mag ook helpen bij het werk zoals ieder lid van de familie zolang hij maar op een behoorlijke manier behandeld wordt en ook gelukkig kan zijn.

  • Febe Chapin

    Bravo aan de mensen die haar als hun familie zagen en behandelden. Dat is de wereld waar ik in wil leven.