Rauw verdriet: orkamoeder probeert overleden kalfje nu al 17 dagen aan oppervlakte te houden

Center for Whale Research
Een vrouwelijke orka die haar kalfje meteen na de geboorte verloor, probeert het nu al 17 dagen aan de oppervlakte te houden voor de kust van de Verenigde Staten. Ze wordt daarbij geholpen door andere dieren van de familie orka’s waartoe ze behoort. Wetenschappers zeggen dat ze wel eerder dergelijk gedrag zagen, maar dat het nooit eerder zo lang duurde. Volgens hen rouwt de moeder om haar kind en toont het meteen ook de sterke familieband van de soort aan.

Tahlequah (J35) schonk het leven aan haar jong op 24 juli, voor de kust van het Canadese Victoria, maar al enkele minuten na de geboorte stierf het kalfje. De rouwende moeder bleef het daarop boven water houden op haar voorhoofd. Elke keer haar kalfje eraf gleed, dook ze om het weer naar de oppervlakte te brengen. De groep orka’s waarvan ze deel uitmaakt, hielp haar daarbij en zwemt intussen voor de kust van het noordwesten van de Verenigde Staten.

Sterke banden

“We weten dat dieren erg sterke banden kunnen hebben”, aldus Dennis Christen van het Georgia Aquarium in het Amerikaanse magazine Time. “De sterke band tussen moederwalvissen en hun kalfje kan dit soort gedrag uitlokken voor korte periodes, maar 17 dagen bij een dood kalfje blijven is erg uitzonderlijk, zelfs voor een diersoort die erg nauwe familiebanden heeft zoals orka’s. Tahlequah werd al eerder moeder. Ze doet wat haar sterke instinct zegt dat ze moet doen.”


Southern Residents – de bedreigde orkasoort waartoe Tahlequah behoort – voeden zich alleen met vis en dat laat toe dat ze in grote groepen rondzwemmen. Dat in tegenstelling tot orkasoorten die zich met zeezoogdieren voeden en meestal in kleine groepen leven, zodat ze goed kunnen jagen. Het maakt ook dat Southern Residents nog sterkere familiebanden hebben. De soort heeft meestal ook maar enkele jongen in haar levensspanne, wat de band nog nauwer maakt. (lees hieronder verder)

Orka Tahlequah (J35) weigert haar overleden jong achter te laten.
Center for Whale Research Orka Tahlequah (J35) weigert haar overleden jong achter te laten.

Twee jaar geleden stierf de zus van Tahlequah en liet ze een zogend kalfje achter. Tahlequah adopteerde het en probeerde ervoor te zorgen, maar het kalfje stierf toch zonder zijn moeder. Ook dat toont de sterke band aan die de soort onderling heeft.

Rouwproces

Wetenschappers maken zich wel zorgen om het feit dat het rouwproces zo lang duurt, want Tahlequah raakt uitgeput door het ritueel. Toch zijn ze niet van plan om moeder en kalf zelf te scheiden.

Het is volgens experts moeilijk te voorspellen hoe lang het nog zal duren. Volgens Christen is het gedrag ook al bij andere dieren opgemerkt, zoals primaten. Bij hen stopte het pas toen het lichaam van het jong zodanig uiteen begon te vallen dat het onherkenbaar werd.

AP20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Duym

  Dieren ontbreekt het niet alleen aan zelfbewustzijn, maar ook aan intelligentie (geheugen op zich is geen intelligentie). Voorbeeld: een kraai die op de rijweg een noot wil kraken. Hij wordt opgeschrikt door een voertuig en laat zijn noot achter. Hij keert terug en ziet dat zijn noot geopend is. Als zich dat vaker voordoet zal hij de noot op de rijweg leggen om wat later terugkeren. Denken komt er niet aan te pas; conditionering heet dat.

 • Leo Duym

  Soms wordt ‘zelfherkenning’ bij dieren aangevoerd als bewijs dat ze zelfbewustzijn hebben, maar tegen die zo gezegde zelfherkenning is veel in te brengen. Het is een proces van nieuwsgierigheid (waarover dieren in hoge mate beschikken) en alweer conditionering. Jammer dat ik niet meer schrijfruimte heb om daarover uit te weiden (de dolfijn met sticker op zijn zij die voorbij een spiegel zwemt, of de chimpansee die zijn tanden keurt in een spiegel).

 • Gerard Braeckmans

  Groot gelijk, Leo Duym. De empathie voor mensen voor dieren in een bepaalde situatie is soms over de grenzen heen en is afhankelijk van het aai-gevoel. Als er een katje in een boom gered wordt krijg je 50 reacties. Als er 20000 kippen levend verbrand worden 2. De natuur doet zijn werk, meestal is het het instinct dat ze aanzet tot bepaalde reacties.

 • PIETER ROGIERS

  Door verstedelijking en het van kindsbeen af zien van tekenfilms waarin dieren worden vermenselijkt heeft men minder en minder voeling met de natuur en de realiteit. Hiervan profiteren dierenrechtenorganisaties om hun extreme gedachtengoed te propaganderen en donaties los te krijgen. Op de balans van GAIA 2017: een eigen vermogen van meer dan 2.500.000 euro en voor meer dan 1.500.000 euro aan geldbeleggingen. Vraag het maar op!

 • Leo Duym

  Empathie (inlevingsvermogen) kan niet zonder zelfbewustzijn. Dieren onderkennen (agressieve) signalen, aangeboren (instinctief), of geconditioneerd (de stok waarmee het afgetroefd werd, wordt herkend). Denken komt er niet aan te pas. Het dier weet niet wat het doet en waarom het iets doet. Een dier weet en beseft niets, maar het heeft vele aangeleerde of aangeboren vaardigheden.